"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Zero Port Festival 2012 στο Κατάκολο 7 και 8 Αυγούστου

fest_katakolo
fest
"Έρχεται" στο Κατάκολο στις 7 & 8 Αυγούστου το Port Festival. Σε αυτή την πρώτη και όπως λένε οι διοργανωτές "δοκιμαστική" διοργάνωση, το εισιτήριο θα είναι η προσφορά τροφίμων 
μακράς διάρκειας για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου Πύργου.

Σήμερα (03/08/2012) το πρωί οι συντελεστές του φεστιβάλ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Πύργου κ Παρασκευόπουλος, εκ του χορηγού επικοινωνίας VOX FM ο Διαμαντής Μπάμος, οι εθελοντές Πάνος Χατζηλαζαρίδης και ο Νίκος Τζαμαλής και ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου Πύργου Χρήστος Κωνσταντόπουλος που άνοιξε την κουβέντα και τόνισε ότι «… είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε μέσα από τις ομάδες νέων καλλιτεχνών που λειτουργούν στην πόλη μας και ήθελαν να μιλήσουν για την κρίση μέσα από την τέχνη τους, αυτή την ιδέα την έχουμε παντρέψει με τις προτάσεις του λιμενικού ταμείου και των δραστηριοτήτων  που κάνει και κυρίως της νέας κοινωνικής δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την πρώτη διοργάνωση και να την αφιερώσουμε στην κρίση, να παίξουμε μουσική ενάντια στην κρίση και αντί για εισιτήριο να συγκεντρώσουμε τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Έτσι δεν ζητάμε εισιτήριο από τους προσερχόμενους ζητάμε να φέρουν μαζί τους ένα κουτί γάλα, ένα πακέτο  μακαρόνια, μια τσάντα με τρόφιμα μακράς διάρκειας το οποίο θα πάει στους αδύναμους συμπολίτες μας που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος μίλησε για την κρίση και πως μπορεί να αλλάξει την κοινωνία και να κινητοποιώντας τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας στη σωστή κατεύθυνση. «Και για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο παράδειγμα. Το port festival του λιμανιού είναι πραγματικότητα, είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, σε ένα στάδιο ανίχνευσης. Προσπαθούμε, κινητοποιώντας τις δυνάμεις που υπάρχουν ανάμεσα μας, που ζουν ανάμεσα μας, να δημιουργήσουμε το καινούργιο.

Η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι καινούργια, θέλει στήριξη, ήρθε, συναντήθηκε με αυτές τις δυνάμεις της κοινωνίας και στις 7 - 8 Αυγούστου έχουμε την πρώτη προσπάθεια. Θα ακολουθήσει και άλλη, αμέσως μετά. Αλλά πάνω απ’ όλα σημασία έχει οι ίδιοι οι πολίτες να καταλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Να είναι κοντά μας, όχι για να φέρουν το εισιτήριο τους, την συνεισφορά τους δηλαδή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο αλλά για να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, να την αγκαλιάσουν και να συνεχίσουν όλο το χρόνο που έρχεται όλα τα χρόνια της ανάγκης να είναι κοντά μας»

Ο εθελοντής Πάνος Χατζηλαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το νέο αυτό φεστιβάλ που ξεκινά στην περιοχή το καλοκαίρι. «Είναι μια κίνηση αισιοδοξίας, μια κίνηση που θέλει να ενισχύσει την ψυχολογία του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες μέρες, η μουσική παρέα με τη φωτογραφία, το κολάζ και διάφορες  μορφές τέχνης θα προσπαθήσουν αυτές τις δυο μέρες να φέρουν κοντά τους συμπολίτες μας και ο καθένας με τον τρόπο του, γιατί θα υπάρχει και το διαδραστικό στοιχείο μέσα στις εκδηλώσεις να συμμετάσχει και να αισθανθεί πως γίνεται κάτι καινούργιο στον Πύργο ειδικά μέσα σε αυτή την περίοδο που λίγα πράγματα μπορούν να συμβούν και για οικονομικούς λόγους και για λόγους έλλειψης ψυχολογίας.

Υπάρχουν όντως πάρα πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να γίνουν πράγματα και συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο ώστε να έχει ο κόσμος δυο πολύ όμορφα απογεύματα και βραδιές με την ελπίδα ότι του χρόνου θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά και ακόμα καλύτερα για ένα πλέον εδραιωμένο φεστιβάλ στο Κατάκολο».

Η διοργάνωση ενός φεστιβάλ, που θα παρουσιάζει τα μουσικά ρεύματα, τα οποία επηρέασαν τη σύγχρονη μουσική, ξεκίνησε από μια ιδέα νέων καλλιτεχνών του Πύργου, που θέλουν να μιλήσουν για όσα συμβαίνουν σήμερα μέσα από την τέχνη τους.

Η ιδέα αυτή «παντρεύτηκε» με άλλες ιδέες που είχαν το Λιμενικό Ταμείο για την προβολή του Κατακόλου και το Πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Πύργου για την υποστήριξη της νέας κοινωνικής δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που ίδρυσε πρόσφατα ο Δήμος, και έτσι γεννήθηκε το Port Festival.


Κατάκολο, 7 & 8 Αυγούστου,
από τις 7:30 το βράδυ έως μετά τα μεσάνυχτα…

Κι ακόμη:
  •  Χορός
  •  Video
  •  Ζωγραφική
  •  Κολάζ
  •  Φωτογραφία
  •  Εθελοντικές πρωτοβουλίες
  •  Περιβαλλοντικές δράσεις

ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ:
Τρόφιμα μακράς διάρκειας
(ρύζι, ζυμαρικά, φασόλια, φακές, γάλα εβαπορέ κ.τ.λ.)
για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πύργου

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου - Εθελοντικές ομάδες νέων καλλιτεχνών - Δήμος Πύργου - Πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο Δήμου Πύργου

ΧΟΡΗΓΟΙ:
Vox FM και η εκπομπή «Μάντεψε ποιοι», μεζεδοπωλείο Νηπιαγωγείο

Οι συμμετοχές
Μουσική 

  •  Μίλτος Πασχαλίδης
  •  Penny and the Swingin’ Cats (Swing,Jive, Jazz, Dance) Πέννυ Μπαλτατζή (φωνή, Kazoo), Γιώργος Ζερβός (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Μάριος Βαληνάκης (τενόρο σαξόφωνο), Στάθης Παρασκευόπουλος (κόντραμπάσο), Χρήστος Κωνσταντινίδης (ντραμς)

Επίσης συμμετέχουν τα ακόλουθα τοπικά συγκροτήματα νέων καλλιτεχνών:

  •  Alma (Pop, Rock) Πάνος Χατζηλαζαρίδης (φωνή, κιθάρα), Ηρακλής Φάμελλος (Φωνή, κρουστά, μπουζούκι), Δημήτρης Τσαουσάκης (κιθάρα, μπάσο), Αντώνης Μουρελάτος (σαξόφωνο), Φώτης Αθανασόπουλος (ντραμς).

  • Ελεύθερη Πτώση (Rock) Έλλη Εγγονοπούλου, Διονύσης Μοσχόπουλος, Κώστας Λεμπέσης (φωνές), Δημήτρης Πανδής (ντραμς), Γιάννης Βόλαρης (μπάσο), Αντώνης Π. Αντωνόπουλος (κιθάρα)

  • Micky n’ Mallory (Rock) Κώστας Τζατζόyρης (φωνή), Κώστας Διαμαντόπουλος (κιθάρα), Γιώργος Μαρουφίδης (μπάσο), Mario Buzo (πλήκτρα), Πάνος Σκορδαλής (κρουστά)

  • Μουσικές Διαδρομές (Pop) Χρήστος Πυλαρινός (πλήκτρα, φωνή), Πάνος Λεμποτέσης (κρουστά), Νίκoς Ζορμπάνος (κιθάρα), Κατερίνα Αναστασιάδου (φωνή)

Χορός 

  •  Η σχολή χορού Dancing Steps της Μαρία Πολίτη και ο Σωτήρης Παναγόπουλος με τους Alma Libre de Cuba παρακινούν τους θεατές του zero Port Festival να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της μουσικής.

Κολάζ

  •  Συνθέσεις της graphic designer Χριστίνας Παπαδοπούλου.

Ζωγραφική

  •  Νεκρές φύσεις με ακουαρέλες, παστέλ και κάρβουνο της Ντιάνας Λαμπίρη.

Φωτογραφία 

  •  "Αποδράσεις". Δεκαπέντε ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Έλενας Γανδά. Δρόμοι, τρόποι διαφυγής , απόδρασης φυσικής από τόπο που μας απογοητεύει, μας πνίγει, μας πονά σε αναζήτηση τόπου άλλου, καλύτερου… μα και απόδρασης νοητικής όπου με οδηγό την αγάπη ταξιδεύουμε σε χώρους νοητούς, σε προορισμούς πιο κοντά στην ψυχή μας… 
Η Ελενα Γανδά γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Θεσσαλονίκη και ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία από νεαρή ηλικία αλλά πολύ εντατικά από το 2008. Είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Δήμου Θέρμης "κλικ-ers". Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, μία στη Σαντορίνη και μια στο Plovdiv Βουλγαρίας, ενώ έχει πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια επισκέπτεται και περνά ένα σημαντικό κομμάτι του καλοκαιριού με την οικογένεια της στον Αη Γιάννη Ηλείας.

  • Κλικ στο Port Festival. Οι θεατές απαθανατίζουν στιγμιότυπα από το Port Festival και τα παρουσιάζουν επί τόπου στις οθόνες προβολής.

Video

  • o Νεανικές οπτικοακουστικές δημιουργίες.
  • o Παρουσίαση δράσεων για το περιβάλλον, το παιδί, τον πολιτισμό κλπ. των εθελοντικών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων, που συμμετέχουν στο Zero Port Festival.

Περιβαλλοντικές δράσεις

  • Αρχέλων. Ο σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ενημερώνει σχετικά με τη θαλάσσια χελώνα και τις παραλίες ωοτοκίας, καλεί τα παιδιά να παίξουν και να μάθουν και παρουσιάζει τις δράσεις του στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
  • Υδροναύτες. Το παράρτημα στην Ηλεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τους βυθούς των λιμνών και των θαλασσών, παρουσιάζει τις καταδυτικές δραστηριότητές του.
  • Ναυτικός Όμιλος Κατακώλου. Με ζωή και δραστηριότητα πάνω από 20 χρόνια, ο Ν.Ο.Κ. είναι παρών στο Port Festival παρουσιάζοντας τις δικές του πρωτοβουλίες.

Εθελοντισμός

  •  Χαμόγελο του Παιδιού
  •  Εθελοντική Δράση Πύργου
  •  Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών
  •  Φιλοζωικός Σύλλογος
  •  Ομάδα Εθελοντών Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Πύργου

Πολιτισμός

  • Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και Camera Zizanio
  • Θεατρική Ομάδα Πύργου 
  • Θεατρική ομάδα "Προσκήνιο"

Τουρισμός

Κατάκολο – Λιμενικό Ταμείο – Εμπορικός Σύλλογος


Πηγή: ilialive.gr

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Δέησις


 

Η θάλασσα στα βάθη της πήρ' έναν ναύτη.--
Η μάνα του, ανήξερη, πιαίνει κι ανάφτει

στην Παναγία μπροστά ένα υψηλό κερί
για να επιστρέψει γρήγορα και νάν' καλοί καιροί --

και όλο προς τον άνεμο στήνει τ' αυτί.
Αλλά ενώ προσεύχεται και δέεται αυτή,

η εικών ακούει, σοβαρή και λυπημένη,
ξεύροντας πως δεν θάλθει πια ο υιός που περιμένει.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης