"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Κουφονήσια

 
Τα Κουφονήσια αποτελούνται από το Κάτω και Επάνω Κουφονήσι και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.  Γεωγραφικά, τα συναντά κανείς στα νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού, Αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το όνομα τους είναι και η Κέρος, ένα μικρό, ακατοίκητο νησί, 15 τ.χλμ., που όμως φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού.

Είπαν...



Δημόκριτος (460 π.Χ.- 370 π.Χ)


«κρεῖσσον τά οἰκήια ἁμαρτήματα ελέγχειν ἢ τά ὀθνεῖα»
 Καλύτερα να ελέγχεις τα δικά σου σφάλματα παρά τα ξένα

Ηλεία: Άνοιξε τις πύλες της η 12η Έκθεση Βιβλίου στην Κουρούτα!


 

Άνοιξε τις πύλες της το βράδυ της Παρασκευής η 12η Έκθεση βιβλίου που διοργανώνει στην πλατεία της Κουρούτας ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας και τα πρώτα δείγματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά, αφού οι φίλοι του βιβλίου ήταν πιστοί στο ραντεβού.

«Όταν Γιορτάζουν οι θεοί» - Σήμερα και αύριο η 23η Γιορτή του Αποδήμου Ελληνισμού στα Μακρίσια

 
Το πρόγραμμα:
2 Αυγούστου, ώρα 21:30

Πρώτο Μέρος
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου τιμά τον μεγάλο του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού Γιάννη Παπαϊωάννου στην επέτειο του θανάτου του και 100 χρόνια από την γέννηση του παίζοντας στο πιάνο και διασκευάζοντας επιτυχίες του με την Φωτεινή Δάρρα στο τραγούδι. Ο Κορυφαίος συνθέτης και άξιος συνεχιστής των μεγάλων δημιουργών παρουσιάζει τραγούδια του βασισμένα στην ποίηση του Καβάφη, Γκάτσου του Ελύτη και άλλον με ερμηνεύτρια την αγαπημένη μας Φωτεινή Δάρρα συμμετέχει ερμηνεύοντας τραγούδια που έχει πει σε πρώτη εκτέλεση με επιτυχία ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Τα αρχαία θέατρα «κουρδίζονταν»!

 Οι μετρήσεις είχαν δείξει εντελώς άλλα από αυτά που επιθυμούσαν οι τρεις ερευνητές. Κλεισμένοι για μέρες σε ένα άχαρο, μικρό δωμάτιο, τον θάλαμο ηχομόνωσης του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, μαζί με γεννήτριες θορύβου, μικρόφωνα, υπολογιστές, και διάφορα είδη αγγείων, κυρίως πήλινα πιθάρια αλλά και μπουκάλια ή βάζα, έπαιρναν μετρήσεις και μελετούσαν τις γραφικές παραστάσεις που αυτές έδιναν. Ηθελαν να καταλάβουν την επίδραση που έχουν τέτοια αντικείμενα στην ακουστική του χώρου.

Οι πιο ατυχείς προβλέψεις στην ιστορία

Πράγματα που σήμερα είναι δεδομένα, κάποτε ήταν απλά μια κακή ιδέα.
Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γινόταν αν αυτές οι απόψεις είχαν επικρατήσει;

Μίκης Θεοδωράκης

 Ο Μίκης Θεοδωράκης, Κρητικός στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας όπως στη Μυτιλήνη, Γιάννενα, Κεφαλλονιά, Πύργο, Πάτρα και κυρίως στην Τρίπολη.

 Από τότε φάνηκε καθαρά, ότι η ζωή του θα μοιραζόταν ανάμεσα στη μουσική και σε αγώνες για ανθρωπιστικές αξίες. Στην Τρίπολη, μόλις 17 ετών, δίνει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του Κασσιανή και παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τους Ιταλούς και βασανίζεται. Διαφεύγει στην Αθήνα, όπου οργανώνεται στο ΕΑΜ και αγωνίζεται κατά των Γερμανών κατακτητών.