"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Πώς μετριέται η ευτυχία;

 «Είμαστε άραγε οι μόνοι χαζοί άνθρωποι στον πλανήτη που δεν μπορούν να προβλέψουν πόσο ευτυχισμένοι θα είναι αν τους συμβεί κάτι;» είπε ο ένας φίλος στον άλλο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος από τη δουλειά. Είχαν να βρεθούν ένα χρόνο, ένα χρόνο που και για τους δύο ήταν πολύ δύσκολος. Ο ένας χώρισε με τη σύντροφό του και είχε προβλήματα στη δουλειά του. Ο γάμος του άλλου διαλυόταν, ενώ ο έφηβος γιος του είχε συνεχώς μπελάδες. Περιέργως, αισθάνονταν αμφότεροι ευτυχισμένοι. Και ο δεύτερος αποφάσισε να το ψάξει λίγο περισσότερο. Mετά 20 χρόνια έρευνας, 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις, ένα μπεστ σέλερ, μία σειρά ντοκιμαντέρ, δεκάδες αναμεταδιδόμενες διαλέξεις με εκατομμύρια θεατές, έναν δεύτερο γάμο, έναν γιο που τον έκανε παππού και με αφορμή την ομιλία του στο αθηναϊκό TEDx Academy 2014, ο Ντάνιελ Γκίλμπερτ, καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard, εξηγεί ότι, όπως ο ίδιος σκόνταψε πάνω στην επιστήμη που τον έκανε διάσημο, έτσι και ο καθένας μας σκοντάφτει πάνω στη δική του ευτυχία.

Tο τέλος της απουσίας λόγω Ιντερνετ

 «Κολλημένοι» με το Διαδίκτυο: παραθέτοντας λόγια του Σενέκα, ο Χάρις τονίζει την ανάγκη να συνδυάζουμε τη μοναξιά με το πλήθος «και να καταφεύγουμε εναλλάξ σε αμφότερα». «Πολύ γρήγορα, κανένας δεν θα θυμάται τη ζωή πριν από το Iντερνετ. Τι σημαίνει αυτό το αναπόφευκτο γεγονός;». Με αυτή την ερώτηση αρχίζει ο Καναδός δημοσιογράφος Μάικλ Χάρις το πρώτο του βιβλίο, «Το τέλος της απουσίας» (The End of Absence: Reclaiming What We’ve Lost in a World of Constant Connection, εκδ. Current).

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Νομπέλ για φως που δεν καίει


Πριν από ένα χρόνο, ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς μοιράστηκε με τον Βέλγο συνάδελφό του Φρανσουά Ανγκλέρ το βραβείο Νομπέλ Φυσικής για την πρωτοποριακή θεωρητική εργασία του που προέβλεπε την ύπαρξη ενός εξωτικού σωματιδίου, του περίφημου «μποζόνιου Χιγκς». Ηταν το είδος της φυσικής που συνήθως προτιμούν τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδοτικοί οίκοι που ειδικεύονται στην εκλαϊκευμένη επιστήμη: στοιχειώδη σωματίδια, Μεγάλη Εκρηξη, τα «έσχατα» μυστικά της ύλης, η προέλευση και το μέλλον του σύμπαντος.

Στην οπτική μικροσκοπία το Νόμπελ Χημείας


ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Με το βραβείο Νομπέλ Χημείας 2014 τιμήθηκαν οι Αμερικανοί Ερικ Μπέτζιγκ και Ουίλιαμ Μόρνερ καθώς και ο Γερμανός Στέφαν Χελ, για την ανάπτυξη της μικροσκοπίας φθορισμού υψηλής ανάλυσης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της σουηδικής Ακαδημίας.