"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ο λιγοστός ύπνος προσθέτει παραπανίσια κιλά

Όπως επιβεβαιώνει νέα έρευνα.




Όσοι κοιμούνται μόνο πέντε ώρες τη νύχτα, όλη την εβδομάδα, μπορεί να παχύνουν σχεδόν κατά ένα κιλό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, που διαπίστωσε ότι ο λιγοστός ύπνος ανοίγει την πόρτα στο παραπανίσιο βάρος. Αντίστροφα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται πως ο αρκετός και καλός ύπνος βοηθά στην καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, που επίσης έχουν συσχετίσει τον ελλιπή ύπνο με την αύξηση του βάρους.    

Θεατρική Ομάδα Πύργου: Παράσταση αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή


H Θεατρική Ομάδα Πύργου πρόκειται να ανεβάσει την παράστασή της, που θα είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, βασισμένη
σε λογοτεχνικά κείμενα των Στρ. Δούκα, Η. Βενέζη, Γ. Σεφέρη κ.α αλλά και σε προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων από την Ηλεία και την υπόλοιπη Ελλάδα, μια δουλειά που εμπλουτίζεται με ζωντανή μουσική και χορούς της Μ. Ασίας και στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη της Ομάδας με την σκηνοθετική καθοδήγηση της Ευ. Στιβανάκη. 







Πηγή:  ilialive

Ημερίδα για το οικοσύστημα στην Αρχαία Ολυμπία από Rommel - Περιβαλλοντική Δράση και Διώνη

Η εθελοντική οργάνωση ROMMEL, η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας και το Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη»  θα πραγματοποιήσουν  ημερίδα με θέμα:
«Οικοσύστημα Νομού Ηλείας και Άνθρωπος: ανιχνεύοντας την ισορροπία», στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας  σήμερα (ώρα 7.30μ.μ.).

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Φωτογραφίες από το χωριο

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ


     Την 20η Ιουλίου εορτάζει η εκκλησία του χωριού μας, ο προφήτης Ηλίας.  Ο Προφήτης Ηλίας ήταν η πέμπτη σε σειρά εκκλησία που χτίστηκε στο χωριό. Αυτό έγινε το 1922 από τη Μαριγώ, χήρα του Νικολού Βαχλιώτη, το γένος Ζάτα από το Λαδικό των Κρεστένων.

Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ


     Ο Πλάτανος είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία. Η ιστορία του υπολογίζεται πάνω από 2000 χρόνια. Ο Παυσανίας ο περιηγητής, αναφέρει τον Πλάτανο ως το τελευταίο χωριό πριν την Αρχαία Ολυμπία, απ’ όπου περνούσε η αρχαία οδός που ένωνε την Αρχαία Ήλιδα

Αναμνήσεις... Πλατάνου




Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι… ανακατεμένα;


 Κοιτάζοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, θα διαπιστώσετε ότι τα «Q, W, E, R, Τ και Υ» είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα είναι μπερδεμένα μεταξύ τους! Ποιος, όμως, αποφάσισε τη ρύθμιση αυτή και για ποιο λόγο ανακάτεψε τα γράμματα;

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Εντυπωσιακή παρασκευή παγωτού στην Ταϊλάνδη!

Η παρασκευή παγωτού σε άλλη διάσταση. Ένας υπαίθριος πωλητής παγωτού στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης εντυπωσιάζει με τον τρόπο που δημιουργεί ρολά παγωτού, μπροστά στα μάτια των καταναλωτών. Επλίζουμε πως η γεύση είναι αντίστοιχη της διαδικασίας…

Οι πιγκουίνοι φορούν «παγωμένο» παλτό για να επιβιώσουν

    Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι «φορούν» μια αόρατη ασπίδα κρύου αέρα που αποτρέπει την απώλεια θερμότητας από το σώμα τους και επιτρέπει στα πτηνά να επιβιώνουν στις παγωμένες θερμοκρασίες της Ανταρκτικής. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters. «Στα περισσότερα πτηνά τα φτερά εμποδίζουν την απώλεια θερμότητας γι’ αυτό και η θερμοκρασία της επιφάνειας του σώματός τους

«Το Μετρό της φύσης» είναι το πιο όμορφο!

    Το Zion Natural Park στη Γιούτα των ΗΠΑ είναι ένα φυσικό στολίδι της περιοχής, καθώς κάθε γωνιά του κρύβει και ένα μαγικό σκηνικό! Εντυπωσιακό τοπίο, άγρια ομορφιά, μεγάλος ζωικός και φυτικός πλούτος αλλά και ένα φαράγγι στα βάθη του οποίου η φύση λειτούργησε σαν έμπειρος ζωγράφος, αποτυπώνοντας παντού απίθανα χρώματα, δημιουργώντας εκπληκτικές συνθέσεις με το νερό και το φως!


Είκοσι πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζετε και αξίζει να μάθετε!

1. Tην βέρα την φοράμε στο τέταρτο δάχτυλο-παράμεσο γιατί τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά!

2. Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι τον μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων, τον έχουμε κατά την διάρκεια της χάσης του φεγγαριού, παρά κατά το γέμισμά του.

Οι ωραιότεροι Βοτανικοί κήποι του κόσμου... Πού βρίσκονται;


Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς ένα βοτανικό κήπο είναι φυσικά η άνοιξη, όπου τα πάντα είναι ανθισμένα και οι μυρωδιές σε τυλίγουν σαν κουβέρτα... Επισήμως η άνοιξη ξεκινά στις 20 Μαρτίου αλλά έμεις αποφασίσαμε να σας χαρίσουμε μια μικρή γεύση της τώρα. Βρήκαμε τους πιο εντυπωσιακούς βοτανικούς κήπους στον κόσμο και σας τους παρουσιάζουμε!

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Δόμνα Σαμίου (1928 – 2012)

Δόμνα Σαμίου 

Εξέχουσα ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού τραγουδιού, με διεθνή αναγνώριση.

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή, από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς. Ο πατέρας της ήταν ψάλτης στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κοντά στην οποία ζούσε η οικογένειά της σ' ένα φτωχικό καλύβι. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της προσφυγιάς είχε τα πρώτα μουσικά της ακούσματα, από τα οποία πήγασε η αγάπη της για την παραδοσιακή μουσική. «Κάθε Κυριακή με έπαιρνε ο πατέρας μου στην εκκλησία. Φορούσα το μοναδικό φόρεμα που είχα και ένοιωθα μεγάλη ευχαρίστηση». Το μόνο παράπονο που είχε η νεαρή Δόμνα ήταν ότι δεν μπορούσε να συμμετάσχει στην εκκλησιαστική χορωδία, επειδή ήταν κορίτσι. «Γιατί δε με γέννησες αγόρι;» παραπονιόταν συχνά στη μητέρα της.

Σπίτι μέσα σε ποτάμι!

 Το σπίτι μέσα στο ποτάμι, χτίστηκε το 1968 από μια παρέα νεαρών αγοριών που έψαχναν ένα μέρος για να απολαμβάνουν τον ήλιο της Σερβίας μετά το μπάνιο τους στον ποταμό.