"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ζάκυνθος

 Zakintos - panorama.jpg Nomos Zakynthou.png
Η Ζάκυνθος, γνωστή διεθνώς και με το όνομα "Τζάντε", ή Φιόρο του Λεβάντε (= Άνθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους, είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Είναι το ενδέκατο σε έκταση ελληνικό νησί και το τρίτο (μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα) και δεύτερο σε πληθυσμό νησί των Ιονίων νήσων. Η έκτασή της είναι 406 τ. χλμ και ο πληθυσμός ανέρχεται στους 40.650 κατοίκους (απογραφή 2011). Από την Πελοπόννησο απέχει 9,5 ναυτ. μίλια (από την Κυλλήνη του Νομού Ηλείας) και 8,5 ναυτ. μίλια από το πλησιέστερο βόρεια σε αυτή νησί, την Κεφαλονιά. Οι κάτοικοί της καλούνται Ζακύνθιοι, ή Ζακυνθινοί.
"Υρία", ένα από τα αρχαία ονόματα του νησιού της Ζακύνθου.

Υπό αμφισβήτηση η Κοσμολογική Αρχή του Αϊνστάιν


Ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τη μεγαλύτερη γνωστή δομή στο Σύμπαν, μια ομάδα από κβάζαρ (κάθε εξαιρετικά λαμπρός και μακρινός ενεργός γαλαξιακός πυρήνας), η οποία για να διανυθεί χρειάζονται 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Θερμοπύλες

    Παραθέτω ξανά αυτό το υπέροχο ποίημα, του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, με την ελπίδα, κυρίως η νέα γενιά, να το έχει ως οδηγό στη ζωή, να φέρονται οι νέοι μας πάντα με τιμιότητα, να είναι γενναίοι, να θέτουν αγνούς, τίμιους και λαμπρούς στόχους, να είναι σταθεροί στα πιστεύω τους και πάντα να αγαπούν, να σέβονται  και να βοηθούν τους συνανθρώπους τους.

Έστω και αν προβλέπουν, όπως λέει και ο ποιητής "πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
                                                                                     κ' οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε"
  
                                                                                                                           

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Πρέσβεις απ' την Αλεξάνδρεια



Δεν είδαν, επί αιώνας, τέτοια ωραία δώρα στους Δελφούς
σαν τούτα που εστάλθησαν από τους δύο τους αδελφούς,
τους αντιζήλους Πτολεμαίους βασιλείς. Αφού τα πήραν
όμως, ανησύχησαν οι ιερείς για τον χρησμό. Την πείραν
όλην των θα χρειασθούν το πώς με οξύνοιαν να συνταχθεί,
ποιός απ' τους δυο, ποιός από τέτοιους δυο να δυσαρεστηθεί.
Και συνεδριάζουνε την νύχτα μυστικά
και συζητούν των Λαγιδών τα οικογενειακά.

ebooks: Τα παιδιά μας δε θα διαβάζουν όπως εμείς





Η νέα ευχαρίστηση θα στηθεί με νέους τρόπους ανάγνωσης

γράφει η ΚΑΤΡΙΝ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Η ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στη διάρκεια της 7ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης για το ψηφιοποιημένο βιβλίο, αν είναι επανάσταση ή απλώς εξέλιξη, καθησύχασε εν μέρει τον κόσμο του βιβλίου. Ολοι συμφώνησαν ότι η εξέλιξή της είναι μεν καταιγιστική αλλά μάλλον θα γίνει με αργό ρυθμό. Το αποδεικνύει η παγκόσμια αγορά του βιβλίου. Π.χ., σήμερα τα e-books καταλαμβάνουν στην πίτα της αγοράς μόνο το 3% στις ΗΠΑ, το 0,1% στη Γαλλία και ακόμη και στην Ιαπωνία, τη βασίλισσα των ηλεκτρονικών manga, η αγορά δεν απογειώνεται. Καμία σχέση με ό,τι έχει συμβεί στη βιομηχανία της μουσικής. Τελικά μάλλον δεν υπάρχει λόγος πανικού!

Ερμηνεία της λέξης: καλικάντζαρος


 


Μια από τις πιο γνωστές λαϊκές δοξασίες είναι αυτή των καλικάντζαρων. Σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, από τα Χριστούγεννα έως την παραμονή των Φώτων,  πιστεύουν πως βγαίνουν οι Καλικάντζαροι. Κατά τη λαϊκή φαντασία, είναι «μαυριδεροί με κόκκινα μάτια, με τρίχινα πόδια, με χέρια σαν της μαϊμούς κι έχουν όλο το κορμί τους τριχωτό. Μπαίνουν στα σπίτια και τρώνε τις τηγανίτες και τα γλυκά».