"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Η εξέλιξη δεν ευνοεί τα εγωκεντρικά άτομα

 Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications» αμφισβητεί προηγούμενες θεωρίες οι οποίες ανέφεραν ότι είναι καλύτερο να δρα κανείς εγωκεντρικά.

Ποιοι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί για το αυγουστιάτικο φεγγάρι

 Συντροφιά το ολόγιομο φεγγάρι θα έχουν οι επισκέπτες των 100 και πλέον αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων σε όλη την επικράτεια, που θα παραμείνουν ανοιχτοί τη βραδιά της 21ης Αυγούστου 2013 στο πλαίσιο του θεσμού της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Ήθη και Έθιμα του Δεκαπενταύγουστου

 Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας είναι η 15η Αυγούστου, ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στον ελληνικό λαό η επίκληση της Παναγίας είναι η περισσότερο καθιερωμένη... 
 Η Παναγία διεκδικεί τα περισσότερα προσωνύμια που προέρχονται από...- τον τρόπο αγιογραφίας της Εικόνας Της (π.χ., Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα)

  • τη θεολογική ιδιότητα (π.χ., Ελεούσα, Κυρά, Μεγαλόχαρη)
  • την παλαιότητα του εικονίσματός Της (π.χ., Μαυριώτισσα, Γερόντισσα)
  • τον τρόπο εύρεσης της εικόνας Της (π.χ., Θεοσκέπαστη, Σπηλαιώτισσα, Πλατανιώτισσα, Πορταΐτισσα, Μυρτιδιώτισσα, Φανερωμένη)
  • τον τόπο προέλευσης της εικόνας (π.χ., Αθηνιώτισσα, Αργοκοιλιώτισσα, Βατοπεδινή, Πολίτισσα).

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Πεφταστέρια: Βροχή Περσείδων τη Δευτέρα

100 πεφτάστερα ανά ώρα ο ρυθμός απόψε...
 Κορυφώνεται το βράδυ της Δευτέρας στο βόρειο ημισφαίριο η εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», τους διάττοντες Περσείδες. Αυξημένη πτώση μετεώρων θα σημειωθεί επίσης την Κυριακή και την Τρίτη, ωστόσο το φαινόμενο θα είναι εντονότερο τη Δευτέρα με 100 πεφταστέρια ανά ώρα. Όσοι ξενυχτήσουν θα μπορέσουν να θαυμάσουν το μοναδικό θέαμα, αρκεί να το επιτρέπει ο καιρός. Τα «πεφταστέρια» είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ, αφήνοντας φωτεινά ίχνη καθώς διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση.

Ηλεία: Κοσμοπλημμύρα στο Φεστιβάλ Αγροτουρισμού της Αρχαίας Ολυμπίας

 Λαϊκά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς, τοπικά προϊόντα και γεύσεις από την ύπαιθρο και πιο συγκεκριμένα από τα χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, είχαν την ευκαιρία να δουν και να γευτούν όσοι επισκέφθηκαν το επιτυχημένο Φεστιβάλ Αγροτουρισμού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που ξεκίνησε το Σάββατο και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, με τους διοργανωτές να ανανεώνουν το ραντεβού για το 2014.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΤΡΙΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

Ο Γεωμετρικός Τριγωνισμός της Αρχαίας Ελλάδας

 Οι ανακαλύψεις και τα επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού από όλον τον κόσμο. Τα ευρήματα των αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων σε πολλούς τομείς της ζωής μας είναι το «γλωσσάρι» των τωρινών μελετητών, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί πλήρως όλες οι ερμηνείες, οι κινήσεις και το νόημα των αρχαίων εκείνων δημιουργιών και τρόπου σκέψης.