"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ηλεία: Κοσμοπλημμύρα στο Φεστιβάλ Αγροτουρισμού της Αρχαίας Ολυμπίας

 Λαϊκά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς, τοπικά προϊόντα και γεύσεις από την ύπαιθρο και πιο συγκεκριμένα από τα χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, είχαν την ευκαιρία να δουν και να γευτούν όσοι επισκέφθηκαν το επιτυχημένο Φεστιβάλ Αγροτουρισμού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που ξεκίνησε το Σάββατο και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, με τους διοργανωτές να ανανεώνουν το ραντεβού για το 2014.

 Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου, με χαιρετισμό από τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά που καλωσόρισε τον κόσμο και έκανε λόγο για τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα και αξιοζήλευτο δυναμικό ταλαντούχων και δημιουργικών ανθρώπων, των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων, που εργάστηκαν εθελοντικά για τη γιορτή αυτή, μη παραλείποντας να αναφερθεί στα οφέλη τέτοιου είδους δράσεων για την ανάπτυξη του τόπου αλλά και στο κέρδος των πολιτών από την ενεργό συμμετοχή τους.

 Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των συλλόγων και η Ρόη Αντωνοπούλου, εκθειάζοντας την προσπάθεια των συλλόγων και τονίζοντας ότι μέσα από τέτοιες συλλογικές δράσεις, με σεβασμό στην παράδοση, ο τόπος μπορεί να βαδίσει στο μέλλον. 

Τα Βάγια της Νεμούτας

 Για το ψωμί, στον κύκλο της ζωής, στη θρησκεία και στα ήθη και έθιμα, μεταξύ των οποίων και ο γάμος, μίλησαν οι εκπαιδευτικοί Νίκος Αγγελόπουλος και Φωτεινή Κλουκίνα, δίνοντας έτσι τη «σκυτάλη» στο μεικτό χορευτικό τμήμα Νεμούτας-Λάλα-Αχλαδινής να παρουσιάσει «Τα βάγια της Νεμούτας (το έθιμο του γάμου - τα προικιά)» με τη συμμετοχή και του χορευτικού τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας - Πελοπίου, σε διδασκαλία Ανδρέα Μικελόπουλου και Γωγώς Μουρούτη αντίστοιχα.

 Τα μέλη των χορευτικών κέρδισαν - δικαίως - το θερμό χειροκρότημα του κοινού, αφού κατάφεραν να θυμίσουν στο κοινό τα έθιμα του τόπου, αφού κάποιοι από τους πρεσβύτερους στο κοινό, τα έχουν βιώσει, καθώς σε κάποιες περιοχές τηρούνταν μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες. Η βραδιά έκλεισε, στο καλλιτεχνικό της κομμάτι, με ερασιτέχνες μουσικούς από τη Νεμούτα και το Πελόπιο που ερμήνευσαν παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια.

Λαογραφία, προϊόντα, γεύσεις

 Περιμετρικά του δημαρχείου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών είχαν στήσει τα περίπτερά τους, εκθέτοντας αγροτικά προϊόντα, παλιά εργαλεία και αντικείμενα, μη παραλείποντας να φιλέψουν τους επισκέπτες με τα καλούδια από τα χωριά τους. Τυρί, ελιές, κρασί, ψωμί, γαλατόπιτες, παραδοσιακά γλυκά και φρούτα παραγωγής των κατοίκων που προσέφεραν απλόχερα και τιμήθηκαν δεόντως από τους επισκέπτες.



πηγή Νάνσυ Σπυροπούλου, patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου