"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.



Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία
δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή.

GPI: Ο ισχυρότερος "κυνηγός πλανητών" στράφηκε στον ουρανό

Την άμεση απεικόνιση εξωπλανητών, ακόμα και εκείνων που είναι ένα εκατομμύριο φορές λιγότερο φωτεινοί από τα άστρα τους, κάνει δυνατή το νέο υπερσύγχρονο όργανο που εγκαταστάθηκε στο τηλεσκόπιο Gemini South, ανοίγοντας την πόρτα για αναζήτηση μιας "άλλης Γης". Ανάμεσα στις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε είναι και εκείνη ενός τεράστιου εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 596 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

GPI: Ο ισχυρότερος "κυνηγός πλανητών" στράφηκε στον ουρανό

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ο μύθος της θεάς Ιτωνίας του Κάτω Κόσμου που λατρευόταν πριν 2.500 χρόνια στη Θεσσαλία


Ενα ταξίδι στο χρόνο, με «οδηγό» την προϊσταμένη της ΛΔ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μαρία Βαϊοπούλου και προορισμό ένα μικρό χωριό στις όχθες του ποταμού Σοφαδίτη - Ονόχωνου, μας φέρνει στη Φίλια- μια περιοχή με λίγους κατοίκους, πολύ εύφορο έδαφος αλλά και πολλά σημαντικά ιστορικά στοιχεία κρυμμένα στα «σπλάχνα» της.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Η ψησταριά και το αντικολλητικό τηγάνι «εφευρέσεις» του Μυκηναϊκού Πολιτισμού!

 Η άρχουσα τάξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού απολάμβανε σουβλάκια ψημένα σε φορητές ψησταριές καθώς και ψωμί που ετοιμαζόταν σε τηγάνια αντικολλητικής τεχνολογίας, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Η Δρ Τζούλι Χρούμπι του Πανεπιστημίου του Ντάρτμουθ ήταν περίεργη να μάθει πώς χρησιμοποιούνταν τα μαγειρικά σκεύη που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές. 

Γιατί παθαίνουμε λόξιγκα;

 Γιατί συμβαίνει ο λόξιγκας; Τι τον πυροδοτεί; Όσο ενοχλητικός και αν είναι, πρόκειται για μία απλή αντανακλαστική λειτουργία του οργανισμού. Τα νεύρα, που βρίσκονται μέσα στο στήθος αποστέλλουν μηνύματα προς το διάφραγμα και τους μύες, που είναι ανάμεσα από τα πλευρά, να συσπαστούν αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής αναπνοής.