"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν

 
1.- Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψη
τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψη
ποῦ μὲ βία μετράει τὴ γῆ.

2.- Ἀπ' τὰ κόκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριὰ !

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

     Τη δευτέρα 25 Μαρτίου γιορτάζει η Ελλάδα. Γιορτάζει την Εθνική Επέτειο από την έναρξη  της Ελληνικής Επανάστασης κατά του Τούρκικου δεσμού, το 1821.
   Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

"Έλληνες: Οι Ηνίοχοι των πολιτισμών" (Φρειδερίκος Νίτσε)


Φρειδερίκος Νίτσε, ("Η Γένεση της Τραγωδίας", κεφ. XV, 1872)

«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το Ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.

Αρχ. Ολυμπία: Ζ’ ΕΠΚΑ και Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη παρουσίασαν αναστηλωτικά έργα στο Ναό του Διός



 Σε μια σεμνή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιερά Άλτη, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας η παρουσίαση του Ναού του Διός μετά την ολοκλήρωση και της β’ φάσης του αναστηλωτικού έργου. Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποίησε από κοινού η Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, η συμβολή
του οποίου υπήρξε καθοριστική για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

   Οι πιο κάτω φωτογραφίες έχουν ληφθεί από το λόφο Ζαγκίλη.  Εμφανίζεται το χωριό, αλλά και ο χώρος γύρω από αυτό. Βλέπουμε μέρος του κοιμητηρίου του χωριού, τον κάμπο που απλώνεται εμπρός από το χωριό, τον Προφήτη Ηλία, την Πιλαλίστρα, τη διαδρομή προς την Ολυμπία και προς το Κοσκινά.
   Μετά από αυτές μπορούμε να δούμε μερικές φωτογραφίες μέσα από το χωριό.

RED ARROWS στην Ανδραβίδα (117 ΠΜ)

   Εδώ και μερικές ημέρες, έχει επισκεφθεί την περιοχή μας το γνωστό σε όλους ακροβατικό σμήνος της Αγγλίας. Τα RED ARROWS σταθμεύουν στο Αεροδρόμιο της 117 Πτέρυγας Μάχης και επιδίδονται σε εντυπωσιακά ακροβατικά στον ουρανό της Ηλείας.
   Αύριο (22 Μαρτίου), θα κάνουν τις τελευταίες τους πτήσεις πριν αναχωρήσουν για Κύπρο. Όσοι τυχεροί θα βρεθούν κοντά στο Αεροδρόμιο περίπου στις 11:00, είναι δεδομένο ότι θα απολαύσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα.



Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Πολικές αρκούδες γίνονται καφέ λόγω κλιματικής αλλαγής


   Οι καφέ αρκούδες που ζουν σήμερα στην Αλάσκα είναι οι απόγονοι ενός αρχαίου πληθυσμού πολικών αρκούδων, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Genetics.

Σημαντικός αγώνας για τον Ερμή Πλατάνου

  Σήμερα 20 Μαρτίου στις 16:00 η ομάδα του χωριού μας, "Α.Ο. ΕΡΜΗΣ", θα δώσει ενα σημαντικό αγώνα στην προσπάθεια της να παραμείνει στην Β' Κατηγορία. Θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Αγίου Γεωργίου, σε έναν αγώνα που θα διεξαχθεί στο γήπεδο Πελοπίου, το οποίο χρησιμοποιείται προσωρινά ως έδρα από τον Ερμή.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Σαν Σήμερα: Πέθανε ο Οδυσσέας Ελύτης.


Έλληνας ποιητής και ζωγράφος. Ο Οδυσσέας Ελύτης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές μας, που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Αποτέλεσε ένα από τα επίλεκτα μέλη της λεγόμενης «γενιάς του τριάντα» στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Τα μυστικά για το πέταγμα του χαρταετού


Ένα παιδικό παιχνίδι που φαίνεται εύκολο και αθώο, που όμως μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφή. Μάθετε όλα τα μυστικά και τις συμβουλές των ειδικών, για να αποφύγετε την απογοήτευση στο πέταγμα του χαρταετού και να χαρείτε αυτό το μαγικό παιχνίδι!

Ηθη και έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε όλη την Ελλάδα


  Τα Κούλουμα μπορεί να έχουν ρίζες στην Αθήνα, ωστόσο οι εορτασμοί γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά έχει ήδη ξεκινήσει το νηστίσιμο…
φαγοπότι της Δευτέρας, από το οποίο δεν λείπουν φυσικά οι λαγάνες, ο ταραμάς, ο χαλβάς και τα καλαμαράκια. Και επειδή, ως γνήσιοι Έλληνες, δεν χάνουμε ποτέ την αισιοδοξία μας, έχουμε ήδη προμηθευτεί το χαρταετό που θα πετάξουμε, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. 

Απόκριες

 Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.