"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Αρχ. Ολυμπία: Ζ’ ΕΠΚΑ και Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη παρουσίασαν αναστηλωτικά έργα στο Ναό του Διός



 Σε μια σεμνή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιερά Άλτη, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας η παρουσίαση του Ναού του Διός μετά την ολοκλήρωση και της β’ φάσης του αναστηλωτικού έργου. Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποίησε από κοινού η Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, η συμβολή
του οποίου υπήρξε καθοριστική για την ολοκλήρωση των εργασιών.
  Παρουσία του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιου Κοτζιά και του αναπληρωτή Δήμαρχου Γιώργου Δεββέ, η προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ κ. Γεωργία Χατζή και ο Επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη Χάρης Λεβέντης, στο σύντομο χαιρετισμό τους μίλησαν για το σπουδαίο αυτό έργο, ενώ ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα Ραινχαρντ Ζενφ, έκανε μια σύντομη ανασκόπηση του έργου.


   Η ανωδομή και οι διαστάσεις του Ναού του Διός στην Ολυμπία μπορούσαν έως πρόσφατα να γίνουν αντιληπτές μόνον από ειδικούς. Το 2004 το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, ξεκίνησε την αναστύλωση του Ναού με την επανατοποθέτηση ενός ολόκληρου κίονα της περίστασης, ώστε οι επισκέπτες να έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν το μέγεθος του οικοδομήματος και να αποκτήσουν μια αίσθηση της τρίτης διάστασης του Ναού.  Η δεύτερη φάση της αναστύλωσης η οποία ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2012 είχε ως στόχο την παρουσίαση του δυτικού οπισθόδομου του Ναού στους επισκέπτες.


  Το πρόγραμμα των επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκε με την εποπτεία της Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε το Μάιο του 2011 και υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Μάλιστα το αναστηλωτικό έργο στο Ναό του Διός στην Ολυμπίας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δράσης του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου το Νοέμβριο του 2012 επιτρέπει στον επισκέπτη τη συνολικότερη και την πληρέστερη θεώρηση αυτού του σημαντικού μνημείου που αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα του δωρικού αρχιτεκτονικού ρυθμού.

   Σήμερα το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη παραδίδει στις επόμενες γενιές το Ναό που στέγαζε το λατρευτικό άγαλμα του Διός ένα από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, οι παριστάμενοι ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και ακολούθως δεξιώθηκαν στο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο της Ολυμπίας (ΣΠΑΠ).
Κική Κολοβέρου




 






πηγή ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου