"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ



Ο Μακρυγιάννης ήταν ένας από τους κορυφαίους αγωνιστές του ’21. Γεννήθηκε στα 1797 στο Αβορίτι της Δωρίδας από φτωχούς γονείς. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τριανταφύλλου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα τον αποκαλούσαν «Μακρυγιάννη» για το ψηλό του ανάστημα, όνομα που το κράτησε και με αυτό παρέμεινε στην ιστορία. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε με στερήσεις και κακουχίες,  ανάμεσα στις περιπέτειες και στους κατατρεγμούς  των δικών του από τους Τουρκαλβανούς.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Σαν Παραμύθι...


   Στα 720 με 724 μ.χ., βασιλιάς των Μουσουλμάνων της Αραβίας ήταν ο Γιεζίδ ο Β'. Ο Γιεζίδ αγαπούσε μία νεαρή δούλα, τη Χαμπίμπα. Έφηβος ακόμη την είχε αγοράσει έναντι τεσσάρων χιλιάδων χρυσών νομισμάτων. Ο αδελφός του Σουλεϊμάν, τότε χαλίφης, τον είχε υποχρεώσει να την επιστρέψει στον πωλητή, ο Γιεζίδ όμως δεν είχε ξεχάσει ποτέ την ομορφιά και την τρυφερότητά της.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η βράβευση του σπουδαίου αθλητή Νίκου Γκάλη...


   
 Ετσι όπως ακριβώς του άξιζε, τιμήθηκε απόψε ο Νίκος Γκάλης από περίπου 6.000 φίλους του Αρη και όχι μόνο οι οποίοι κατέκλυσαν το Αλεξάνδρειο προκειμένου να γιορτάσουν την λαμπρή διαδρομή του κορυφαίου Ελληνα αθλητή όλων των εποχών! Ετσι όπως ακριβώς του άξιζε, τιμήθηκε απόψε ο Νίκος Γκάλης από περίπου 6.000 φίλους του Αρη και όχι μόνο οι οποίοι κατέκλυσαν το Αλεξάνδρειο προκειμένου να γιορτάσουν την λαμπρή διαδρομή του κορυφαίου Ελληνα αθλητή όλων των εποχών!

Δεδομένα του σώματος που ίσως δε γνωρίζετε!


Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, υπάρχουν όμως και μερικές λειτουργίες του που δεν τις γνωρίζουμε. Διαβάστε παρακάτω ενδιαφέροντα δεδομένα για το ανθρώπινο σώμα…

Λατινικές φράσεις που χρησιμοποιούμε ακόμη!


Τα Λατινικά είναι για πολλούς μια «νεκρή» γλώσσα, όμως αποτελούν την απαρχή για πολλές γλώσσες τις οποίες μιλάμε στη σύγχρονη εποχή. Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η γλώσσα έχει πεθάνει, αξίζει να διαβάσουν τα παρακάτω για να καταλάβουν ότι μια γλώσσα είναι ζωντανή όχι μόνο όταν μιλιέται με τη συμβατική έννοια, αλλά ακόμα και όταν φράσεις της αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προφορικής αλλά και γραπτής έκφρασής μας.

Aνακάλυψαν το κέντρο ελέγχου της γήρανσης

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όχι μόνο αύξησαν τον χρόνο ζωής των πειραματόζωων κατά το ένα πέμπτο του φυσιολογικού αλλά και απέτρεψαν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της γήρανσης, όπως παραδείγματος χάριν τη μυϊκή αδυναμία.

The Guardian


Έκθεση "Φαντάσου την πόλη: Πύργος 2013"

 
Το Μάιο 2013 το Architecture for Humanity, Athens διοργανώνει στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο του Πύργου Ηλείας την έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Πύργος 2013». Εκεί θα
παρουσιαστούν πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές και εικαστικές προτάσεις οι οποίες αφορούν στο τοπίο του Πύργου αλλά και του ευρύτερου Νομού Ηλείας, προσκαλώντας κατοίκους και φορείς να φανταστούν το αστικό τους τοπίο. Η έκθεση καθόλη τη διάρκειά της, θα πλαισιωθεί από παράλληλες δράσεις.

Άγγελου Βλάχου,Ο ΜΑΪΟΣ

 


Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Σαν Σήμερα...

Η «Ενάτη» του Μπετόβεν 

Για πολλούς, το κορυφαίο ανθρώπινο δημιούργημα στον τομέα της μουσικής και ασφαλώς το σπουδαιότερο έργο του γερμανού συνθέτη Λούντβιχ φαν Μπετόβεν. Ένας ύμνος στη χαρά και την παγκόσμια συναδέλφωση.
Η Συμφωνία αρ. 9 (Symphony No. 9) υπήρξε αρχικά παραγγελία προς τον συνθέτη της Φιλαρμονικής Εταιρείας του Λονδίνου, το 1817, η οποία στη συνέχεια δεν ευοδώθηκε. Δώδεκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Όγδοης Συμφωνίας, ο Μπετόβεν άρχισε να δουλεύει το νέο του έργο το 1818 και το ολοκλήρωσε το 1824. Έξι χρόνια για τη σύνθεση ενός κολοσσιαίων διαστάσεων έργου δεν ήταν και μεγάλο διάστημα, δεδομένων και των έντονων προβλημάτων κωφότητας που αντιμετώπιζε.

Εορτασμός Των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας


Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, στην εκκλησία του χωριού, η οποία φέρει προς τιμή τους το όνομά τους. Ο εορτασμός έγινε σε μεταφορά από την 3η Μαϊου, λόγω του ότι συνέπεσε με τη Μεγάλη Παρασκευή.

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Ήθη και έθιμα για το Πάσχα σε ολόκληρη τη χώρα


  Από τη Χίο μέχρι την Κέρκυρα και από την Θράκη ως την Κρήτη, κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο. Ήθη, έθιμα και παραδόσεις αναβιώνουν στην πιο πλούσια, από λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της χριστιανοσύνης. 

Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα;


  Το παραδοσιακό πλέον σούβλισμα του αμνού αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα για την Κυριακή του Πάσχα σε όλην την Ελλάδα.
 Το έθιμο προέρχεται από το εβραϊκόΠάσχα και το έθιμο του θυσιαζόμενου αμνού με το αίμα των οποίων έβαφαν τις πόρτες τους κατ' αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Επίσης ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.