"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ενδείξεις 5ης θεμελιώδους δύναμης;

Ενδείξεις 5ης θεμελιώδους δύναμης;Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας, ο κόσμος μας αποτελείται από τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις. Αυτές είναι οι εξής: βαρύτητα, ηλεκτρομαγνητισμός, ισχυρή και ασθενής πυρηνική. 

Καθώς όμως υπάρχουν μυστήρια των οποίων τη φύση δε γνωρίζουμε ακόμη, όπως η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια, έχει προταθεί πως ίσως υπάρχουν και άλλες θεμελιώδεις αντιδράσεις, τις οποίες δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη. 

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Τα ωράρια λειτουργίας των μουσείων της Ολυμπίας

Από την Ζ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας ανακοινώθηκαν τα ωράρια λειτουργίας των μουσείων. Συγκεκριμένα, ισχύουν τα εξής:
Αρχαιολογικός χώρος: Δευτέρα - Παρασκευή: 8.00 - 20.00, Σάββατο - Κυριακή: 8.00 -15.00

Αρχαιολογικό Μουσείο: Δευτέρα: 10.00 - 17.00, Τρίτη - Παρασκευή: 8.00-20.00, Σάββατο - Κυριακή: 8.00 - 15.00

Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας (παλαιό Μουσείο) & Μουσείο Ιστορίας των Ανασκαφών (Παλαιό Εφορείον): Δευτέρα: 10.00 - 17.00, Τρίτη -Παρασκευή: 8.00-15.00


πηγή ilialive.gr

Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός ODYSSEUS: Μαθητές του Λυκείου Πελοπίου της Ηλείας κατέκτησαν την πρώτη θέση στην κατηγορία συνεξέλιξη της ζωής

  Σε τελετή που οργανώθηκε στο Noordwijk της Ολλανδίας βραβεύτηκαν οι νικητές του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Odysseus.  Μεταξύ αυτών και πέντε Έλληνες μαθητές (Στάθης Μπιρίτης, Αντιγόνη Γεωργιοπούλου, Δήμητρα Κουφή, Ελένη Χρυσικοπούλου, Γιάννης Κακαλής) της Β΄ Λυκείου από το Πελόπιο της Ηλείας με τον καθηγητή τους Ιωάννη Χιωτέλη, που κέρδισαν την πρώτη θέση στην κατηγορία συνεξέλιξη της ζωής με την εργασία «Τι χρώμα θα έχουν τα φυτά σε άλλον πλανήτη;». Οι νικήτριες ομάδες προσκλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, στην Κολονία, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των Ευρωπαίων αστροναυτών, συνομίλησαν μαζί τους και έμαθαν λεπτομέρειες για την επιλογή και προετοιμασία τους για τις διαστημικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.  Την επόμενη ημέρα βρέθηκαν στη Space Expo στην Ολλανδία, όπου παρέλαβαν τα βραβεία τους και παρουσίασαν τις εργασίες τους.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου

 Για τον εορτασμό της ημέρας το ΥΠΕΚΑ διοργανώνει, σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, πληθώρα περιβαλλοντικών δράσεων στο κέντρο της Αθήνας, την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

14χρονος με αυτισμό πάει για Νόμπελ!

 Στα δύο του χρόνια, ο Jacob Barnett διαγνώστηκε με Σύνδρομο Asperger, μια πάθηση που ανήκει στις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, διότι όπως και ο κλασικός αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο επικοινωνίας και τις σχέσεις ενός ατόμου με το περιβάλλον του. Οι γιατροί είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα μπορεί να δέσει ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών του μόνος του. Και έπεσαν πέρα για πέρα έξω. Σήμερα, ο Jacob που διαθέτει δείκτη ευφυΐας υψηλότερο του Αϊνστάιν (170), κάνει το Master του στην Αστροφυσική στο πανεπιστήμιο Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) και είναι ένας από τους πλέον ελπιδοφόρους ερευνητές στον τομέα της κβαντικής φυσικής, σε ηλικία μόλις 14 ετών.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Καλοκαίρι


 Στην μετεωρολογία το καλοκαίρι καθορίζεται συμβατικά ως η περίοδος που περιλαμβάνει για το Βόρειο ημισφαίριο τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και διαρκεί από το θερινό ηλιοστάσιο έως τη φθινοπωρινή ισημερία. Στο Νότιο ημισφαίριο το καλοκαίρι ξεκινά κατά στις 21 Δεκεμβρίου, και περιλαμβάνει συμβατικά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. 

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Το πείραμα του μπλε σπιτιού.

Ο ιδιόμορφος Αυστριακός αρχιτέκτονας Peter Kaschnig αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα παράξενο ψυχολογικό πείραμα με σκοπό να καταδείξει ότι η μονοχρωμία σε έναν χώρο επηρεάζει την ψυχολογία των ανθρώπων και λειτουργεί ανασταλτικά όσον αφορά στην παραμονή τους για αρκετό χρόνο στο εσωτερικό του.

Ιστορίες - Διδάγματα Αρχαίων Ελλήνων


Επέστρεφε ο Διογένης από τους Ολυμπιακούς αγώνες και ένας τον ρώτησε, αν ήταν εκεί πολύς κόσμος. Ο Διογένης αποκρίθηκε:
“Κοσμος υπήρχε πολύς, άνθρωποι όμως λίγοι”




Αντώνης Παπαδόπουλος (1932 – 1983)

Αντώνης Παπαδόπουλος
Χαρακτηριστική “φιγούρα” του κλασσικού ελληνικού κινηματογράφου. Διακρίθηκε κυρίως σε δευτερεύοντες κωμικούς ρόλους, ενσαρκώνοντας συνήθως τον αφελή, τον γκρινιάρη και τον παραπονεμένο.