"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Σαν Σήμερα: Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος


 Ο μεγάλος κωμικός Νίκος Ρίζος γεννήθηκε στην Άρτα το 1924. Πρωτοεμφανίστηκε στην επιθεώρηση του Αλέκου Σακελλάριου «Άνθρωποι, άνθρωποι» το 1948, στο θέατρο «Μετροπόλιταν», μαζί με τη Σπεράντζα Βρανά στο νούμερο «Το τραμ το τελευταίο».

Σαν Σήμερα: Γεννήθηκε ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος


  Ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Μίμης (Δημήτρης) Φωτόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1913 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, καθώς έμεινε νωρίς ορφανός από πατέρα. Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά την παράτησε στο δεύτερο έτος. Η καλλιτεχνική του φύση τον οδήγησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (τότε Βασιλικού Θεάτρου).

Οι καρχαρίες καταδύονται για να αποφύγουν την πανσέληνο!


Ορισμένα είδη καρχαρία ακολουθούν το σεληνιακό κύκλο και καταδύονται σε μεγαλύτερα βάθη στη διάρκεια της πανσελήνου, αποκαλύπτει μελέτη στα νερά του Παλάου, ανατολικά των Φιλιππινών.

Τα μυρμήγκια ξέρουν… μαθηματικά!


 Ακριβώς όπως και το φως, τα μυρμήγκια που κινούνται πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες δεν επιλέγουν τη διαδρομή τους με βάση την απόσταση, αλλά με βάση την ταχύτητα με την οποία θα φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία, σε μυρμήγκια του είδους Wasmannia auropunctata.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Σάτιρα και Επιρροή


Μήπως η σάτιρα είναι ένας τρόπος εκτόνωσης της μάζας;

Από τον Δημήτρη Χιώνη, Στρατιωτικό Ψυχολόγο

   Στη σημερινή καθημερινότητα, ο καθένας ακούει ατάκες ή άλλα έξυπνα αστεία τα οποία είναι παρμένα από κάποια σατιρική εκπομπή. Ο ορισμός του λεξικού για τη σάτιρα είναι: 1. Λογοτεχνικό είδος όπου ασκείται κριτική με τρόπο σκωπτικό σε πρόσωπα και καταστάσεις της κοινωνίας με σκοπό τη διόρθωσή τους, 2. διακωμώδηση, ως σκωπτική κριτική. Σίγουρα όμως, είναι ένα φαινόμενο που δεν διασκεδάζει πάντα, αλλά είναι σημείο αντιλεγόμενο που προκαλεί πολλές φορές και έχθρες, και κατά μία πιο απόμερη έννοια, ένας πολύ καλός αποπροσανατολισμός του απλού λαού, κάτι σαν νοητός αποδιοπομπαίος τράγος.

Από την Αρχ. Ήλιδα στην Αρχ. Ολυμπία! - 2η Ποδηλατική Διαδρομή από τους Φίλους Ποδηλάτου Ήλιδας


  Με μεγάλη επιτυχία, στέφθηκε την Κυριακή η 2η Ποδηλατική Διαδρομή «Αρχ. Ήλιδα – Αρχ. Ολυμπία», που οργάνωσαν οι Φίλοι Ποδηλάτου Ήλιδας. Πρόκειται για μια δράση που όπως ανέφεραν οι διοργανωτές «αγκαλιάζεται» από τον κόσμο και από αυτούς που αγαπούν το ποδήλατο και στόχος είναι να γίνει ένας ουσιαστικός θεσμός που θα συμβάλλει στον εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την υγεία.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Εσύ το ήξερες αυτό για το νερό και το λεμόνι;;;

   Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά από τις συστάσεις των ειδικών ότι είναι πολύ ωφέλιμο να πίνουμε τουλάχιστον...8 ποτήρια νερό κάθε ημέρα, διαπιστώνοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει το νερό για τον οργανισμό μας.
  Ακόμη πιο ωφέλιμο, όμως, είναι να προσθέσουμε ακόμη ένα ευεργετικό στοιχείο στο νερό που πίνουμε : και αυτό είναι το λεμόνι, που συγκεντρώνει από μόνο του εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες.

Μια ελληνική «πόλη-φάντασμα» στην Ιταλία!

  Το Craco βρίσκεται στην περιφέρεια της Basilicata και στην επαρχία Matera της Ιταλίας και κατοικήθηκε τον 8ο αιώνα από Έλληνες αποίκους με την ονομασία Montedoro, οι οποίοι προτίμησαν την ενδοχώρα για αμυντικούς λόγους, εγκαταλείποντας την παραθαλάσσια πόλη Metaponto.
photo by: flickr

Οι 10 πιο εθιστικές τροφές…

 Το ξέρετε ότι δεν πρέπει, όμως πώς να αντισταθείτε στη μυρωδιά του φρεσκοψημένου τσουρεκιού ή στην εικόνα μιας λαχταριστής σοκολατόπιτας όταν μπαίνετε σε έναν φούρνο; Γιατί μας είναι αδύνατον να αντισταθούμε σε όλες αυτές τις τόσο γευστικές τροφές; «Κανείς δεν ‘λιγουρεύεται’ να φάει σπανάκι ή μπρόκολο», λέει η καθηγήτρια ψυχολογίας Ashley Gearhardt, από το Πανεπιστήμιο του Michigan, η οποία συμμετέχει σε εκτενή έρευνα, η οποία θέτει την τροφή -ή τα επεξεργασμένα χημικά που ονομάζονται στις μέρες μας τροφή- στην ίδια κατηγορία με την κατάχρηση φαρμάκων.

Λέοναρντ Όιλερ

  Ο Λέοναρντ Όιλερ (Leonard Euler, 15 Απριλίου 1707 – 18 Σεπτεμβρίου 1783) ήταν πρωτοπόρος Ελβετός μαθηματικός και φυσικός. Σε αυτόν οφείλεται, ανάμεσα σε άλλα, και η καθιέρωση του συμβόλου f(x) για τις συναρτήσεις.
   Γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας στις 15 Απριλίου 1707 και ήταν γιος ιερέα. Σπούδασε γεωμετρία στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου εργάστηκε για την οργάνωση της Ακαδημίας Επιστημών, έπειτα από πρόσκληση της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Α΄.

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Άνδεις



      
  Οι Άνδεις (από τη λέξη της γλώσσας Κέτσουα: Anti(s) = «υψηλή κορυφή») είναι η μακρύτερη οροσειρά της Γης.

Σαν σήμερα ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σαν σήμερα ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σαν σήμερα ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών

   Η ιδέα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκε στον Ιωάννη Καποδίστρια και η υλοποίηση της στον βασιλιά Όθωνα. Ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα στις 14 Απριλίου του 1837 και εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του ίδιου χρόνου. Πρωτοστεγάστηκε στην κατοικία του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, επί της οδού Θόλου, στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης. Ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο, όχι μόνο του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.