"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Σημαντικός αγώνας για τον ΕΡΜΗ...

  Αύριο στις 16:30 στο γήπεδο Πελοπίου η ιστορική ομάδα του χωριού μας, ο ΕΡΜΗΣ, δίνει άλλο ένα σημαντικό βαθμολογικά αγώνα με αντίπαλο τον Α.Ο. Μακρισίων. Ο Ερμής θα παραταχθεί με απουσίες σε αυτό τον αγώνα αφού δε θα έχει στη διάθεσή του δύο από τους βασικούς ποδοσφαιριστές του, τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου και τον Γιώργο Κολοτούρο, οι οποίοι αποβλήθηκαν την προηγούμενη αγωνιστική από το διαιτητή. Ωστόσο οι παίκτες δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια σε όλους για τη σωτηρία της ομάδας. 

Εθελοντική Αιμοδοσία Από Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατάνου

 

"Ανακοίνωση/Πρόσκληση απο τον Γιάννη Πολυζωγόπουλο Αντιπροέδρο του Συλλόγου

    Στις 27 Απριλίου 2013, τό Σάββατο, σας περιμένω όλους στην δεύτερη εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιεί ο σύλλογος μας.
    Μια προσπάθεια που πραγματικά αξίζει, καθώς απο την πρώτη αιμοδοσία που πραγματοποιήσαμε, μέσα από την τράπεζα αίματος που δημιουργήσαμε, καταφέραμε να βοηθήσουμε πολλούς συγχωριανούς μας και όχι μόνο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιαυτό.
    Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας και ας στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια που πραγματικά αξίζει.
    Δεν ζητάμε πολλά. Πέντε λεπτά απο το χρόνο σας, για μια ασφαλή και ανώδυνη διαδικασία που πραγματικά χαρίζει ζωή.
   Κανείς μας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί αύριο. Ας μην περιμένουμε να συμβεί. Η εθελοντική αιμοδοσία, είναι χρέος όλων μας. 
Με εκτίμηση 
Γιάννης Πολυζωγόπουλος 
Υπεύθυνος για την Τράπεζα αίματος του συλλόγου  "

Είδαν το φως να… γέρνει!

   Διεθνής ερευνητική ομάδα έστρεψε τον φακό του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler σε ένα δυαδικό σύστημα που αποτελείται από ένα λευκό νάνο και έναν κόκκινο νάνο. Στόχος τους ήταν να μετρήσουν τη μάζα των δύο άστρων.

Απρίλης


«Απρίλη μου, Απρίλη μου ξανθέ
και Μάη μυρωδάτε, καρδιά μου πώς αντέ-
Καρδιά μου πώς, καρδιά μου πώς αντέχεις
μέσα στην τόση αγάπη, στις τόσες ομορφιές…»

Μίκης Θεοδωράκης

Η μοιραία νύχτα της βύθισης του "Τιτανικού"

Ο Τιτανικός
14 Απριλίου 1912. Ώρα 23:40 μ.μ. Το Βρετανικό υπερωκεάνιο "Τιτανικός" προσκρούει σε ένα παγόβουνο.
15 Απριλίου 1912. Ώρα 2:20 π.μ. Το Βρετανικό υπερωκεάνιο "Τιτανικός" βυθίζεται 400 μίλια (περίπου 640 χιλιόμετρα) βόρεια του Newfoundland παρασύροντας στον υγρό του τάφο 1503 άτομα.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Οι Χαιρετισμοί Της Παναγίας ή Ο Ακάθιστος Ύμνος


Ο δημοφιλέστερος ύμνος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο δημοφιλέστερος εκκλησιαστικός ύμνος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι Χαιρετισμοί Της Παναγίας ή Ο Ακάθιστος Ύμνος


Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Αναμνήσεις Πλατάνου...



Πλάτανος!!!



Επτάνησα

 
Τα Επτάνησα είναι νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος.
Ονομάζονται Επτάνησα από τον αριθμό των μεγαλύτερων νησιών του συμπλέγματος, τα οποία, κατά σειρά μεγέθους, είναι:

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΛΟΠΙΟΥ


Μετά τη μεγάλη επιτυχία σε εθνικό επίπεδο, η εργασία "Τι χρώμα θα έχουν τα φυτά σε άλλους πλανήτες;" κέρδισε ΚΑΙ την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). Πρόκειται για επιτυχία πρώτου μεγέθους για ένα περιφερειακό σχολείο. Συγχαρητήρια στους μαθητές: Ευστάθιο Μπιρίτη, Ελένη Χρυσικοπούλου, Αντιγόνη Γεωργιοπούλου, Ιωάννη Κακαλή, Δήμητρα Κούφη και στον υπεύθυνο καθηγητή τους Χιωτέλη Ιωάννη

 http://www.pelopio-lykeio.gr

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΛ ΠΕΛΟΠΙΟΥ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Γενικό Λύκειο Πελοπίου με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στην Ημερίδα:
«Περιβάλλον - Αειφορία: Από την αυλή μας στην πόλη μας»
που διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
στις 5 Απριλίου 2013.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ώρα έναρξης εκδήλωσης 6:00 το απόγευμα.
Η παρουσία σας θα τιμήσει την εκδήλωσή μας. 

Παυσανίας


   Ο Παυσανίας ήταν Έλληνας περιηγητής και γεωγράφος του 2ου αι., ο οποίος έζησε στους χρόνους του Αδριανού και του Μάρκου Αυρήλιου. Είναι διάσημος για το Ελλάδος περιήγησις, ένα εκτενές έργο που περιγράφει την αρχαία Ελλάδα με μαρτυρίες από πρώτο χέρι και αποτελεί σοβαρό σημείο σύνδεσης μεταξύ της κλασικής φιλολογίας και της σύγχρονης αρχαιολογίας.

Θουκυδίδης

 

Ο Θουκυδίδης (περίπου 460 -398 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός και ιστορικός, παγκοσμίως γνωστός για τη συγγραφή της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου. Πρόκειται για ένα κλασικό ιστορικό έργο, το πρώτο στο είδος του, που αφηγείται τα γεγονότα του πολέμου μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης (Πελοποννησιακός Πόλεμος, 431 - 404 π.Χ.).

Ήξερες ότι...

  • Aν και ο πλυθυσμός της Kίνας ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, τα επίθετα είναι κάτι περισσότερο από διακόσια.
  • Για να καταφέρει να περπατάει με τον περίφημο σέξι τρόπο της, η Μέριλιν Μονρόε είχε πριονίσει ένα κομμάτι από το τακούνι του ενός παπουτσιού της!

Σαν Σήμερα...Δημήτρης Μητροπάνος (1948 – 2012)


 Σπουδαία φωνή του ελληνικού πενταγράμμου, με σημαντική διαδρομή στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ιστορία Του Αρίωνος

  

  Ο Περίανδρος, ο τύρρανος της Κορίνθου (668 π.Χ. – 584 π.Χ. ), είδε στη ζωή του ένα θαύμα πολύ περίεργο: Τον Αρίωνα από τη Μήθυμνα της Λέσβου να τον μεταφέρει στην πλάτη του και να τον βγάζει από τη θάλασσα, στο ακρωτήριο Ταίναρο, ένα δελφίνι. 


10 πράγματα που ξέρουμε λάθος!


 Ένας στους επτά ερωτηθέντες απάντησε ότι τα στοιχεία στον περιοδικό πίνακα είναι ταξινομημένα κατ’ αλφαβητική σειρά, ενώ το 16% δήλωσε πως ο Dr Emmett Brown (ναι, αυτός του «Επιστροφή στο Μέλλον») ανακάλυψε τη ραδιενέργεια! Όταν σταματήσετε να γελάτε με την αμάθεια των κατοίκων της Γηραιάς Αλβιόνας, δείτε ποια είναι τα 10 πράγματα που ξέρουμε λάθος!

Μια βόλτα στην Αθήνα του 19ου αιώνα!


  Η Αθήνα του Όθωνα. Η Αθήνα του Τσίλερ. Η Αθήνα των πρώτων αρχιτεκτονικών σχεδίων, των οδών που παίρνουν τα πρώτα (αρχαιοελληνικά, πάντα αρχαιοελληνικά) ονόματά τους και των νεοκλασικών αρχοντικών. Η Αθήνα του Γεώργιου Σουρή. Η Αθήνα των περίλαμπρων χορών στα σπίτια των πρέσβεων της. Η Αθήνα του πετροπολέμου.

22 πράγματα που όλοι κάνουμε (αλλά δεν το λέμε)!


   Υπάρχουν κάποια καθημερινά πράγματα, μερικές μικρές συνήθειες στις οποίες όλοι έχουμε υποκύψει, αλλά είναι τόσο ασήμαντες –ως και ντροπιαστικές- που τις κρατάμε για τον εαυτό μας και δεν τις αναφέρουμε ποτέ. Κι όμως, μην το αρνηθείτε, θα βρείτε πολλές κοινές εμπειρίες και σίγουρα θα αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε κάποια από τις κάτω περιστάσεις.

Πρωταπριλιά: Η ιστορία της




Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα και που τελικά επικράτησε τις μέρες μας και έχει γίνει πλέον έθιμο. Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά. Έτσι ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη. 

Πάρθεν



Αυτές τες μέρες διάβαζα δημοτικά τραγούδια,
για τ' άθλα των κλεφτών και τους πολέμους,
πράγματα συμπαθητικά· δικά μας, Γραικικά.

Είπαν...


 

«Αυτοί που δίνουν καλή εκπαίδευση στα παιδιά, πρέπει να τιμώνται περισσότερο από εκείνους που τα γέννησαν, γιατί οι γονείς τους έδωσαν μόνο τη ζωή, οι παιδαγωγοί όμως την ικανότητα να ζουν καλά.»

 Αριστοτέλης (384 π.Χ. – 322 π.Χ.)
αρχαίος έλληνας φιλόσοφος, από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής

Πρωταπριλιά

Συγκομιδή... σπαγγέτι στην Ιταλία (BBC, 1957)
Συγκομιδή... σπαγγέτι στην Ιταλία (BBC, 1957)

  

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Πρόκειται για μία παιγνιώδη συνήθεια των ανθρώπων, με παγκόσμια διάσταση. Το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τη Δύση και ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.

Παράδοση - Παραλαβή Του Ελικοδρομίου Πλατάνου

 

Στις 28 Μαρτίου το πρωί, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δια του δημάρχου Θύμιου Κοτζιά, του αντιδημάρχου Γιώργου Γεωργακόπουλου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων παρέλαβε από την 117 Π.Μ. διοικητικά το ελικοδρόμιο, που βρισκόταν στην ευθύνη της τελευταίας αφού είχε κατασκευαστεί με φορέα υλοποίησης το ΓΕΑ. Για το σκοπό αυτό πολυμελής κλιμάκιο από την 117 ΠΜ αποτελούμενο  από τον αντισμήναρχο Βασίλη Δούκουρη, τον σμηναγό Χρήστο Καλογερόπουλο, τον υποσμηναγό Νικόλαο Κολιό, τον υποσμηναγό Διονύσιο Τσουκαλά και τον αρχισμηνία Γιώργο Μπέκα  επισκέφτηκαν αρχικά τον χώρο του ελικοδρομίου.