"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ιστορία Του Αρίωνος

  

  Ο Περίανδρος, ο τύρρανος της Κορίνθου (668 π.Χ. – 584 π.Χ. ), είδε στη ζωή του ένα θαύμα πολύ περίεργο: Τον Αρίωνα από τη Μήθυμνα της Λέσβου να τον μεταφέρει στην πλάτη του και να τον βγάζει από τη θάλασσα, στο ακρωτήριο Ταίναρο, ένα δελφίνι. 



   Και ήταν, ο Αρίων, ο καλύτερος κιθαρωδός της εποχής του και ο πρώτος, από όσο γνωρίζουμε, που συνέθεσε διθύραμβο (ύμνος προς τιμήν του Διονύσου), του έδωσε το όνομα αυτό και τον παρέστησε στην Κόρινθο.
   Ο Αρίων λοιπόν, όπως λένε, ζούσε πολύ καιρό κοντά στον Περίανδρο και κάποιον καιρό θέλησε να ταξιδέψει στην Ιταλία και στη Σικελία. Εκεί κέρδισε πολλά χρήματα από τη δουλειά του, και αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην Κόρινθο. Ξεκίνησε από τον Τάραντα και επειδή σε κανέναν άλλον δεν είχε τόση εμπιστοσύνη, όση στους Κορινθίους ναυτικούς, ναύλωσε ένα πλοίο με πλήρωμα Κορινθίους.
   Εκείνοι όμως, και ενώ βρίσκονταν στο πέλαγος, συνέλαβαν το εγκληματικό σχέδιο να πετάξουν στη θάλασσα τον Αρίωνα και να του πάρουν τα χρήματα. Αυτός το κατάλαβε και τους παρακαλούσε να του χαρίσουν τη ζωή και να κρατήσουν τα χρήματα.
   Αυτούς όμως δεν τους έπειθε με αυτά τα λόγια, και μάλιστα του πρότειναν ή να αυτοκτονήσει, για να τον θάψουν κατόπιν στη γη, ή να πηδήσει το γρηγορώτερο στη θάλασσα. Επειδή τον φοβέρισαν και δεν ήξαιρε τι να κάνει, τους ζήτησε σαν χάρη, μια που τέτοια ήταν η απόφασή τους, να σταθεί όρθιος με τη μεγάλη του στολή (οι κιθαρωδοί, για να καταπλήξουν τον κόσμο, φορούσαν πολυτελή ρούχα) επάνω στο κάσαρο (ονομασία του επιστέγου των παλαιών πλοίων) και να τραγουδήσει. Και αφού τελείωνε το τραγούδι, να αυτοκτονήσει. Τότε εκείνοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την ιδέα αυτή, επειδή θα άκουγαν τον καλύτερο τραγουδιστή του κόσμου και γι' αυτό αποσύρθηκαν από την πρύμνη προς το μέσον του πλοίου να τον ακούσουν.
   Ο Αρίων φόρεσε τα κλά του ρούχα, πήρε την κιθάρα, στάθηκε πάνω στο κάσαρο και εκτέλεσε από την αρχή ως το τέλος τον όρθιο ύμνο (Ύμνος λειτουργικός που τον τραγουδούσαν κυρίως κατά την λατρεία του Απόλλωνα με ρυθμό επιβλητικό), και όταν τελείωσε ο ύμνος, έπεσε στη θάλασσα, έτσι όπως ήταν με όλα του τα ρούχα.
   Και οι άλλοι εξακολούθησαν το ταξίδι τους προς την Κόρινθο. Τον Αρίωνα όμως, τον πήρε στην πλάτη του ένα δελφίνι και τον έφερε και τον έβγαλε στο Ταίναρο. Κατευθύνθηκε λοιπόν έτσι όπως ήταν με τη στολή, προς την Κόρινθο. Μόλις έφτασε διηγήθηκε όλα όσα συνέβησαν. Ο Περίανδρος όμως δεν τον πίστεψε, έβαλε υπό επιτήρηση τον Αρίωνα, δεν τον άφηνε να κυκλοφορεί και περίμενε να έρθουν οι ναύτες. Όταν αυτοί έφτασαν, τους κάλεσε και τους ρωτούσε, αν είχαν καμιά είδηση από τον Αρίωνα. Αυτοί είπαν ότι βρίσκεται στην Ιταλία, είναι καλά και ότι τον άφησαν στον Τάραντα όπου κέρδιζε πολλά χρήματα. Ξαφνικά, προβάλει εμπρός τους ο Αρίωνας ντυμένος με τη στολή του, όπως τη στιγμή που πήδησε έξω από το πλοίο. Αυτοί τα έχασαν τότε, και μια που αποδείχθηκε το έγκλημά τους, δεν μπορούσαν να αρνηθούν.
Η ιστορία του Αρίωνος συνδέεται με τύπο νομίσματος, κοινό στους Έλληνες, όπου παριστάνει ήρωα επάνω σε δελφίνι (νομίσματα του Τάραντα και της Κορίνθου). 

 





Πηγή:  Αρχαίοι Συγγραφείς/Ηρόδοτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου