"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Τουλάχιστον δύο φορές εφευρέθηκε η γεωργία!

 Η εφεύρεση της γεωργίας πριν από περίπου 10.000 χρόνια άνοιξε το δρόμο για το σύγχρονο πολιτισμό. Ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρωτοεμφανίστηκε σε κάποια προϊστορική κοινότητα και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, ενώ άλλοι υποψιάζονται ότι εμφανίστηκε ανεξάρτητα σε πολλές περιοχές. Η δεύτερη αυτή θεωρία δείχνει τώρα να ενισχύεται από μελέτη που δημοσιεύεται στο Science.

Όταν ο Δίσκος της Φαιστού αρχίζει να αποκαλύπτει την ερμηνεία του

 Ένα από τα ευρήματα της Μινωικής εποχής που ασκούν μεγάλη γοητεία είναι ο Δίσκος της Φαιστού ο οποίος ανακαλύφτηκε στις 3 Ιουνίου 1908 στην αρχαία πόλη Φαιστός. Η πρόκληση ήταν πάντα το να αρχίσουμε και να τον κατανοούμε.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Τα ονόματα που θα «παρελάσουν» το φετινό καλοκαίρι


 

Ευανθία Ρεμπούτσικα, Σάκης Ρουβάς, Νατάσα Θεοδωρίδου, Χάρις Αλεξίου, Πέγκυ Ζήνα είναι μερικά από τα ονόματα που θα περάσουν φέτος από το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Οι παραστάσεις που θα δοθούν, μουσικές και θεατρικές, είναι σίγουρα πολύ λιγότερες από αυτές των προηγούμενων χρόνων, αλλά είναι προσεκτικά επιλεγμένες με στόχο να καλύπτουν τα γούστα μικρών και μεγάλων. Το αναλυτικό πρόγραμμα αναμένεται με ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

23ο Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας: Η παρουσίαση του φετινού προγράμματος

 fest1
Με μια άκρως ενδιαφέρουσα προφεστιβαλική παράσταση, ξεκινά απόψε το 23ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, στο θέατρο Αρχ. Ήλιδας. Απόψε στις 9, ομάδα μαθητών
του 1ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας παρουσιάζει την αρχαία κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών σχολικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υπό την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκπαιδευτικού Ιωάννας Παπαδάκη. Το φεστιβάλ ξεκινά στις 13 Ιουλίου με την παράσταση «Ο Επιθεωρητής του Γκογκόλ».

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Πρωτοποριακός κινητήρας της NASA λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 5 χρόνια

Ο φουτουριστικός κινητήρας εκπέμπει έναν αμυδρό πίδακα γαλάζιων ιόνων ξένου (Φωτογραφία: NASA/JPL)
Ο φουτουριστικός κινητήρας εκπέμπει έναν αμυδρό πίδακα γαλάζιων ιόνων ξένου (Φωτογραφία: NASA/JPL)

Λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 48.000 ώρες, διάστημα στο οποίο έχει καταναλώσει λιγότερο από 900 κιλά του αέριου ξένου. Είναι ο κινητήρας ιόντων του προγράμματος NEXT της NASA, ο οποίος προορίζεται να αντικαταστήσει τους πυραυλοκινητήρες στις μελλοντικές αποστολές στο βαθύ διάστημα.

Τι αποκαλύπτουν τα μάτια για την υγεία σας;


Γνωρίστε μια εναλλακτική διαγνωστική μέθοδο με την βοήθεια της οποίας μπορείτε να διαγνώσετε έγκαιρα δεκάδες προβλήματα υγείας.

Οι γάτες έμπνευση για τη λογοτεχνία: Διάσημοι συγγραφείς που τις λάτρεψαν

 
Μπορεί ο διάσημος συγγραφέας και παρατηρητής πουλιών Τζόναθαν Φρανζεν να κατηγορήθηκε έντονα πρόσφατα ότι μισεί τις γάτες επειδή σκοτώνουν εκατομμύρια πουλιά κάθε χρόνο, ωστόσο στον αντίποδα βρίσκονται αρκετοί καταξιωμένοι συγγραφείς και καλλιτέχνες που θεωρούσαν τις γάτες ιδανική συντροφιά.

Οι Άγιοι Κοσμάς & Δαμιανός, ανάργυροι και θαυματουργοί



Οἱ Ἅγιοι Ἀνάργυροι Κοσμᾶς καὶ Δαμιανός, οἱ ὁποῖοι ἔζησαν τὴν ἐποχὴ ποὺ αὐτοκράτορας τῶν Ρωμαίων ἦταν ὁ Κάρυνος, ἦταν γιατροὶ στὸ ἐπάγγελμα καὶ παρεῖχαν ἰάσεις σὲ ὅλους ὅσους εἶχαν ἀνάγκη, καὶ γιὰ ἀντάλλαγμα δὲν ἔπαιρναν χρήματα, ἀλλὰ τὸ μόνο ποὺ ζητοῦσαν ἦταν νὰ πιστέψουν στὸν Χριστό. Κάποιοι ὅμως καλοθελητὲς διέβαλαν τοὺς ἁγίους στὸν αὐτοκράτορα καὶ τοῦ εἶπαν ὅτι οἱ θεραπεῖες καὶ τὰ θαύματα ποὺ ἐπιτελοῦσαν τὰ ἔκαναν μὲ μαγικὲς τέχνες.