"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Οι γάτες έμπνευση για τη λογοτεχνία: Διάσημοι συγγραφείς που τις λάτρεψαν

 
Μπορεί ο διάσημος συγγραφέας και παρατηρητής πουλιών Τζόναθαν Φρανζεν να κατηγορήθηκε έντονα πρόσφατα ότι μισεί τις γάτες επειδή σκοτώνουν εκατομμύρια πουλιά κάθε χρόνο, ωστόσο στον αντίποδα βρίσκονται αρκετοί καταξιωμένοι συγγραφείς και καλλιτέχνες που θεωρούσαν τις γάτες ιδανική συντροφιά.

Ο ομοφυλόφιλος και ναρκομανής Γουίλιαμ Μπάροουζ, συγγραφέας των «Queer» και «Junkie» έβρισκε την ανακούφιση από τη ζοφερή πραγματικότητα τους στις γάτες. Αντίθετα με τα περιθωριακού χαρακτήρα, σκοτεινά κείμενα του, είχε γράψει μία αυτοβιογραφική νουβέλα με τίτλο «The cat inside», ενώ το ημερολόγιο του ήταν γεμάτο με τρυφερές σκέψεις για τις γάτες του.
Η αντικοινωνική συγγραφέας Πατρίτσια Χάισμιθ, δημιουργός του σκληρού οπορτουνιστή Ρίπλεϊ, είχε δηλώσει ότι η φαντασία της λειτουργεί καλύτερα όταν δε χρειάζεται να μιλάει σε ανθρώπους. Ωστόσο οι γάτες της ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό κατοικίδιο αφού επικοινωνούσε μαζί τους σχεδόν τηλεπαθητικά, ενώ έτρωγε, κοιμόταν και έγραφε με αυτές στο πλευρό της.
Ο δυναμικός πολυταξιδεμένος συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ διαπίστωσε την αγάπη του για τις γάτες σε ένα ταξίδι του στην Κούβα το '30, ενώ η Σνόουμπολ (=χιονόμπαλα) η εξαδάκτυλη γάτα που απέκτησε χρόνια αργότερα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του. Μάλιστα όταν επέστρεψε στη Φλόριδα άφησε τη Σνόουμπολ ελεύθερη στο κτήμα να αναπαραχθεί και μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια είχε ήδη 20 γάτες, τις οποίες αποκαλούσε «σπόγγους αγάπης».
Αδυναμία στις γάτες είχε και ο πολυτάλαντος Ζαν Κοκτό. Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, πεζογράφος, σκηνοθέτης και εικαστικός, ο Κοκτό επηρέασε μία ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών από τον Πικάσο μέχρι την Κοκό Σανέλ, ωστόσο πέρα από την Τέχνη, η μεγάλη του αγάπη για τις γάτες τον οδήγησε στη δημιουργία της λέσχης «Φίλων των Γατών» στο Παρίσι.
Ο αλκοολικός συγγραφέας νουαρ λογοτεχνίας Ρέιμοντ Τσάντλερ έβρισκε καταφύγιο από καταθλιπτικές και αυτοκαταστροφικές του τάσεις στην αγαπημένη του γάτα Τάκι
Μεγάλη αγάπη στα οικόσιτα αιλουροειδή είχε και ο εκκεντρικός Τρούμαν Καπότε, ο οποίος κυκλοφορούσε συχνά έξω φορώντας ρόμπα και παντόφλες αλλά πάντα με μία γάτα στην αγκαλιά του, ενώ ανέκαθεν εκθείαζε την ανεξαρτησία και την μοναδικότητα των ζώων αυτών.








(Πηγή: Τα Νεα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου