"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Γιάκομπ και Βίλχελμ Γκριμ 1785–1863 / 1786–1859


Οι αδελφοί Γκριμ γεννήθηκαν σ’ ένα μικρό χωριό της Γερμανίας, ο Γιάκομπ (Jacob Ludwig Carl Grimm) στις 4 Ιανουαρίου του 1785 και ο Βίλχεμ (Wilhelm Carl Grimm) στις 24 Φεβρουαρίου του 1786. Και οι δύο σπούδασαν νομικά, όπως και ο πατέρας τους, ενώ από μικρή ηλικία έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για τις γερμανικές λαϊκές αφηγήσεις και παραδόσεις.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

15 πράγματα που δεν ξέρετε για τον καφέ

 Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων και καταναλώνεται με πάθος από το 90% και πλέον του πληθυσμού της Γης σε όλες τις μορφές και τα είδη του. Πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν εξάρτηση από τον καφέ, κάποιοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ξυπνήσουν χωρίς αυτόν και άλλοι ότι δεν αντέχουν αν δεν πιουν τουλάχιστον 2 με 3 φλιτζάνια την ημέρα. Αλήθειες ή μύθοι, πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για το πλέον αγαπημένο ρόφημα ανά τον κόσμο!

Οι Ευρωπαίοι «ξεθώριασαν» με το χρόνο!

 Οι κάτοικοι της Ευρώπης περιέργως απέκτησαν το ανοιχτόχρωμο δέρμα και τα γαλάζια μάτια τους μόλις πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Και οι μεταβολές στην εξωτερική εμφάνιση των Ευρωπαίων πιθανότατα οφείλονται όχι μόνο στη φυσική επιλογή αλλά και στη λεγόμενη σεξουαλική επιλογή, δηλαδή της ερωτικές προτιμήσεις των προγόνων μας. Σύμφωνα με γενετική μελέτη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PNAS, τα γονίδια που ελέγχουν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών έχουν αλλάξει σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία 5.000 χρόνια. Ο σύγχρονος άνθρωπος Homo sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια και είχε αρχικά σκούρο δέρμα, όπως οι σημερινοί Αφρικανοί, για να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Ψαράς βρήκε το αρχαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι

Αυτό που αρχικά έμοιαζε με ένα κανονικό άδειο μπουκάλι μπύρας, το οποίο έπιασε ένας ψαράς στα δίχτυα του, αποδείχτηκε πως ήταν ένα ιστορικό εύρημα, καθώς περιείχε μια κάρτα με ημερομηνία 17 Μαϊου 1913 γραμμένη από ένα άνδρα εν ονόματι Ρίτσαρντ Πλατζ.