"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

29 Μαΐου 1453: Η άλωση της Πόλης από τον οθωμανικό στρατό


 Σαν σήμερα τα στρατεύματα του σουλτάνου Μωάμεθ Β' κατέλαβαν την Πόλη μετά από πολιορκία δύο μηνών. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς σηματοδότησε και επίσημα το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ουσιαστικά την αρχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διατηρώντας την ίδια πρωτεύουσα με παράφραση του ονόματός της.

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

5 φρούτα και λαχανικά με… δηλητήριο!

  Και τα πέντε τρόφιμα που ακολουθούν ανήκουν στην κατηγορία των πιο διαδεδομένων φρούτων και λαχανικών, καθώς καταναλώνονται με αρκετή συχνότητα είτε ωμά είτε μαγειρεμένα από ολόκληρο τον κόσμο. Δημοφιλή για τη νοστιμιά τους αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, είναι αρκετά συχνά η Νο1 επιλογή σε πολλές κουζίνες του πλανήτη, συνθέτοντας πολλές φορές ορισμένα από τα πιάτα-σήμα κατατεθέν μιας χώρας. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι περιέχουν τοξικές ουσίες αλλά και ισχυρά δηλητήρια, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να επιφέρουν ακόμη και το θάνατο;

Ανάπηρη γυναίκα αναρριχήθηκε στο Έβερεστ!

 Η Ινδή Arunima Sinha έγινε η πρώτη ανάπηρη γυναίκα που κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή του όρους Έβερεστ. Η 25χρονη γυναίκα, υπήρξε διακεκριμένη αθλήτρια καθώς συμμετείχε στην εθνική ομάδα βόλεϋ της χώρας της μέχρι που ένα τραγικό περιστατικό ανέτρεψε πλήρως την πορεία της ζωής της.

10 εντυπωσιακά παραδείγματα συμμετρίας στη φύση!

 Για αιώνες, η συμμετρία παραμένει ένα θέμα που γοητεύει φιλοσόφους, αστρονόμους, αμθηματικούς, ακλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και φυσικούς. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εμμονή εμμονή με αυτήν και ακόμα και σήμερα όλοι έχουμε την τάση να επιζητάμε τη συμμετρία στα πάντα, από το σχεδιασμό και τη διάταξη των επίπλων μας μέχρι το φορμάρισμα των μαλλιών μας. Ιδιαίτερα στη φύση, η συμμετρία αποκτά άλλο ενδιαφέρον γιατί εκεί δεν μπήκε ανθρώπινο χέρι…

10. Μπρόκολο Romanesco

 Έχει ασυνήθιστη εμφάνιση και συχνά εκλαμβάνεται ως κάποιο είδος των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων. Αλλά στην πραγματικότητα είναι μία μόνο από τις πολλές περιπτώσεις της φράκταλ συμμετρίας στη φύση. Στη γεωμετρία, φράκταλ ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, ή πιο απλά το κάθε μέρος ενός πράγματος έχει το ίδιο γεωμετρικό μοτίβο ως σύνολο.