"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

23ο Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας: Η παρουσίαση του φετινού προγράμματος

 fest1
Με μια άκρως ενδιαφέρουσα προφεστιβαλική παράσταση, ξεκινά απόψε το 23ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, στο θέατρο Αρχ. Ήλιδας. Απόψε στις 9, ομάδα μαθητών
του 1ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας παρουσιάζει την αρχαία κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών σχολικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υπό την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκπαιδευτικού Ιωάννας Παπαδάκη. Το φεστιβάλ ξεκινά στις 13 Ιουλίου με την παράσταση «Ο Επιθεωρητής του Γκογκόλ».Χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος του 23ου Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας, κατά την οποία μίλησαν ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις Απόστολος Λιώσης και η εκπαιδευτικός που έχει την επιμέλεια για την παράσταση του 1ου ΓΕΛ Αμαλιάδας Ιωάννα Παπαδάκη.

Ο δήμαρχος Ήλιδας Γ. Λυμπέρης ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια καταβλήθηκε προσπάθεια έτσι ώστε το φεστιβάλ να κρατηθεί σε ένα επίπεδο: «Προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσουμε ένα επίπεδο στο φεστιβάλ. Να μην έχουμε στο χώρο της Αρχαίας Ήλιδας συναυλίες, χωρίς να επικρίνουμε τέτοιες επιλογές. Θεωρήσαμε ότι έτσι θα χάναμε το στόχο και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το στόχο, που είναι το φεστιβάλ να διδάξει αρχαίο θέατρο.

Πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση του καλλιτεχνικού κόσμου και του κοινού. Θέλαμε επίσης, να εντάξουμε την τοπική κοινωνία σε αυτό. Να βάλουμε τα σχολεία μέσα και κοιτάξαμε αρχικά μήπως η Αρχαία Ήλιδα και η Αρχαία Ολυμπία να γίνονταν ένας πολιτιστικός πόλος.

Ευχαριστώ και συγχαίρω τους ανθρώπους που έχουν όρεξη και κουράγιο για να επιτελούνται όλα αυτά, γιατί έθνος χωρίς πολιτισμό δεν έχει παρόν, ούτε ευοίωνο μέλλον», είπε ο κ. Λυμπέρης.

Ότι η καταξίωση του Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας έχει επιτευχθεί επεσήμανε  στην συνέχεια ο κ. Λιώσης. Ο κ. Λιώσης ξεκίνησε, λέγοντας ότι χωρίς την παρουσία και την προσπάθεια του ειδικού συμβούλου του δημάρχου Ήλιδας Βασίλη Καψή όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα μπορούσε να έχει τέτοια οργάνωση και επιτυχία ο θεσμός του φεστιβάλ.

Στάθηκε στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με την όλη διοργάνωση, αναφέροντας ότι το θέατρο είναι ένα «ζωντανό» κύτταρο, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συμμετοχή των νέων της περιοχής, όπως με την αποψινή τους παράσταση. Ο κ. Λιώσης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Από την πλευρά της η κα Παπαδάκη, μίλησε για την παράσταση και συγκεκριμένα στη δομή και το θέμα του έργου του Αριστοφάνη. «Κάναμε τη δική μας μετάφραση, στηριζόμενοι σε μεταφράσεις εκλεκτών ανθρώπων του πνεύματος», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Παπαδάκη γνωστοποίησε ότι η είσοδος στην σημερινή παράσταση, που ξεκινά στις 9, είναι ελεύθερη. Ωστόσο, μετά από απόφαση της θεατρικής ομάδας και σε συνεργασία με την Ανθρώπινη Αλληλεγγύη,  θα συγκεντρώνονται στην είσοδο του θεάτρου τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ατομικής υγιεινής και φάρμακα, που προαιρετικά μπορούν να προσφέρουν κατά την προσέλευσή τους οι θεατές της παράστασης.

Για την αποψινή παράσταση θα διατεθεί λεωφορείο από τον δήμο  Ήλιδας για τη μεταφορά της ομάδας και θεατών. Θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα έξω από το κατάστημα  Βουκελάτου.

Το πρόγραμμα
13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ: «Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ»

17 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ: «Eιρήνη» του Αριστοφάνη

27 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ: «Μήδεια» του Ευριπίδη

31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ: Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη

3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ: ΠΕΡΛΙΜΠΛΙΝ ΚΑΙ ΜΠΕΛΙΣΑ
 Κωμωδία Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ: Κοινός Λόγος της Έλλης Παπαδημητρίου

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
«ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ…»

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  ΔΕΥΤΕΡΑ :  Ελένη του Ευριπίδη

16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ : ΕΥΡΙΠΙΔΗ  “Τρωάδες”

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ Αίσωπος! Κάτι θέλει να μας πει…
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη

24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ: « Ο Ορέστης και ο σκύλος» της Νανάς Νικολάου

2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: « Ένα παιδί μετράει τα άστρα» του Μ. Λουντέμη

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΕΜΠΤΗ: «Το Παραμύθι του Μεγαλέξανδρου». 

Πηγή: ilialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου