"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός ODYSSEUS: Μαθητές του Λυκείου Πελοπίου της Ηλείας κατέκτησαν την πρώτη θέση στην κατηγορία συνεξέλιξη της ζωής

  Σε τελετή που οργανώθηκε στο Noordwijk της Ολλανδίας βραβεύτηκαν οι νικητές του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Odysseus.  Μεταξύ αυτών και πέντε Έλληνες μαθητές (Στάθης Μπιρίτης, Αντιγόνη Γεωργιοπούλου, Δήμητρα Κουφή, Ελένη Χρυσικοπούλου, Γιάννης Κακαλής) της Β΄ Λυκείου από το Πελόπιο της Ηλείας με τον καθηγητή τους Ιωάννη Χιωτέλη, που κέρδισαν την πρώτη θέση στην κατηγορία συνεξέλιξη της ζωής με την εργασία «Τι χρώμα θα έχουν τα φυτά σε άλλον πλανήτη;». Οι νικήτριες ομάδες προσκλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, στην Κολονία, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των Ευρωπαίων αστροναυτών, συνομίλησαν μαζί τους και έμαθαν λεπτομέρειες για την επιλογή και προετοιμασία τους για τις διαστημικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.  Την επόμενη ημέρα βρέθηκαν στη Space Expo στην Ολλανδία, όπου παρέλαβαν τα βραβεία τους και παρουσίασαν τις εργασίες τους.


  Ο διαγωνισμός Odysseus, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα, στα θέματα Διαστήματος, απευθύνεται σε ταλαντούχους μαθητές στις φυσικές επιστήμες και στοχεύει να εμπνεύσει τους νέους της Ευρώπης να ανακαλύψουν απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για την ιστορία της γης, την προέλευση της ζωής, του ηλιακού συστήματος και του σύμπαντος.  Στο διαγωνισμό που διήρκεσε από τον Ιούλιο του 2012 έως το Φεβρουάριο του 2013, υπέβαλλαν τελικώς εργασίες 119 ομάδες μαθητών ηλικίας 14 έως 18 ετών από 18 χώρες.   Οι μαθητές δούλεψαν πάνω σε ένα θέμα της επιλογής τους, που εμπίπτει σε μια από τις τρεις κατηγορίες τους διαγωνισμού(Ηλιακό Σύστημα, Συνεξέλιξη της Ζωής και Διεθνής Διαστημική Συνεργασία & Διαστημόπλοια) αξιοποιώντας τις γνώσεις, τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη.

  Οι τελικοί νικητές επιλέχθηκαν μεταξύ των νικητών σε κάθε χώρα μετά από ενδελεχή αξιολόγηση από επιτροπή που απαρτίζονταν από διακεκριμένους επιστήμονες, ειδικούς στα θέματα διαστήματος και αστροναύτες. Μια ακόμη ομάδα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη από τις υπόλοιπες ομάδες, καθώς και η νικήτρια από τις συμμετοχές εκτός ΕΕ, βραβεύτηκαν επίσης στην τελετή απονομής του διαγωνισμού στην Ολλανδία.

 Όπως επισήμανε η κα Έλενα Ταβλάκη, υπεύθυνη του έργου και διευθύντρια της εταιρείας SIGNOSIS που συντόνισε το διαγωνισμό «Ο στόχος του ODYSSEUS ήταν να ευαισθητοποιήσει για τη σημασία της εξερεύνησης του διαστήματος και να εμπνεύσει τους μαθητές να ασχοληθούν στη μελλοντική τους σταδιοδρομία με το διάστημα και τις φυσικές επιστήμες».  «Ο διαγωνισμός ενθάρρυνε τους μαθητές να συνεργάζονται και προώθησε μια πρακτική προσέγγιση για τις φυσικές επιστήμες, δείχνοντας τους ότι η ενασχόληση με το διάστημα μπορεί να είναι και διασκεδαστική και συναφής με άλλα ενδιαφέροντα τους.»

Οι νικητές ανά κατηγορία είναι οι ακόλουθοι:

Κατηγορία Ηλιακό Σύστημα:

Ομάδα “lLost” από το Γυμνάσιο Hubeneho της Μπρατισλάβα, της Σλοβακίας, με την εργασία “An Abundance Comparison and Distribution of C, S, O and noble gasses He, Ar and Ne in the Atmosphere of Jupiter”
  

Κατηγορία Συνεξέλιξη της Ζωής:

Ομάδα “Exoplants” από το Λύκειο Πελοπίου, της Ελλάδας, με την εργασία “Τι χρώμα θα έχουν τα φυτά σε άλλον πλανήτη;”

Κατηγορία Διεθνής Διαστημική Συνεργασία και Διαστημόπλοια:

Η ομάδα του σχολείου “Bay House”από το Ηνωμένο Βασίλειομε την εργασία “INTERcore”

Ψηφοφορία Συμμετεχόντων:

Η ομάδα “ORION IMS”από το Εθνικό ΓυμνάσιοΠληροφορικής Tudor Vianu, της Ρουμανίας, με την εργασία “Orion Innovative Modular Settlement”

Συμμετοχές εκτός ΕΕ: 

Η ομάδα “STRADO SPHERE”από το σχολείο Kristne GrunnSkole, τηςFarsund της Νορβηγίας, με την εργασία
 “An exploration of the effects of extreme altitude on the harmonics of vibrating metal wires from a miniature violin.”

πηγή http://euractiv.gr/
Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό Odysseus στοhttp://www.odysseus-contest.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου