"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η Ολυμπία ταξιδεύει στο Βερολίνο

 
Στις 24 Ιουλίου, στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, ανακοινώθηκε επισήμως στους Έλληνες δημοσιογράφους δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Κων/νου Τζαβάρα η μεγάλη και λαμπρή περιοδική έκθεση αρχαιοτήτων υπό τον τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΑ. Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», η οποία, στο πλαίσιο των 30 θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, εγκαινιάζεται  στις 30 Αυγούστου στο Martin-Gropius- Bau  του Βερολίνου και θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου του 2013.

Το όλον εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Καρόλου Παπούλια και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck, και διοργανώνεται με την συνεργασία της Γενικής Δ/σης Αρχαιοτήτων του ΥΠΑΙΘΠΑ, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (παράρτημα Βερολίνου), του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, του Martin-Gropius- Bau και των Συλλογών Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση συμμετέχει πρωτίστως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας και τα Μουσεία της με πρωτοφανές για τα μέχρι σήμερα δεδομένα πλήθος αρχαιοτήτων . Στο σύνολο 564 έργων τέχνης, των οποίων τον προσωρινό δανεισμό ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα 515 προέρχονται από τα Μουσεία της Ολυμπίας, κυρίως από της αποθήκες της.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και νέα ,αδημοσίευτα ευρήματα προσφάτων ανασκαφικών ερευνών της Εφορείας μας στην ευρύτερη περιοχή του ιερού (μυκηναϊκοί  τάφοι περιοχής Ολυμπίας και ιερό Δήμητρας Χαμύνης, βορείως του σταδίου). Ευρήματα προερχόμενα από το ιερό της Ολυμπίας θα εκτεθούν επίσης από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και από το Νομισματικό Μουσείο,ενώ δυναμική είναι η συμμετοχή των κρατικών μουσείων του Βερολίνου και άλλων γερμανικών πόλεων καθώς και μεγάλων ευρωπαϊκών μουσείων, όπως το Μουσείο του Λούβρου και τα μουσεία του Βατικανού.

Στόχος της μεγάλης αυτής έκθεσης των 800 και πλέον εκθεμάτων, είναι να προβληθούν τις μέχρι σήμερα γνώσεις μας για το μεγάλο πανελλήνιο ιερό του Διός και για τον αθλητισμό μέσω των αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς διορθώνεται σε τρεις ενότητες: Στην πρώτη, υπό τον γενικό τίτλο Η Ολύμπια και το ιερό της, θα προβληθεί η σημασία του ιερού ως πολιτικού, θρησκευτικού και αθλητικού κέντρου της αρχαιότητος.

Στην δεύτερη θα παρουσιαστούν εκθέματα, μέσω των οποίων θα αναπτυχθεί η ιστορία της ανασκαφικής έρευνας στην Ολυμπία, το αναστηλωτικό έργο και η μεθοδολογική εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας, καθώς και η ιστορία των μουσείων της. Η τρίτη ενότητα έχει ως περιεχόμενο τον αθλητισμό στην Ολυμπία και την κοινωνική του σημασία μέσω αρχιτεκτονικών αναθημάτων και πλείστων έργων τέχνης. Εκτός από τα αρχαία αντικείμενα και ανασκαφικά ευρήματα των τελευταίων περίπου 140 ετών, την έκθεση πλαισιώνουν εκμαγεία που γλυπτού διάκοσμου του ναού του Διός, διασήμων αγαλμάτων και αγαλματικών συνθέσεων, καθώς και ψηφιακές αναπαραστάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την επιμέλεια του επιστημονικού καταλόγου της εκθέσεως είχαν οι: κα Γεωργία Χατζή, Δ/τρια της Ζ΄ΕΠΚΑ, κ.Νίκος Καλτσάς, επίτιμος Δ/ντης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, κα. Susanne Bocher, επιμελήτρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου, ο επίτιμος πρόεδρος του Γερμανικού Αρχ/κου Ινστιτούτου του Βερολίνου καθηγητής κ. Hans Joachim Gehrke και ο καθηγητής κ.Wolf Dieter Heilmeyer επίτιμος διευθυντής των Συλλογών Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου.

Τα λήμματα του καταλόγου επιμελήθηκαν αρχαιολόγοι της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ πολλά από εισαγωγικά κείμενα των ενοτήτων του καταλόγου έχουν συγγραφεί από αρχαιολόγους της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και από καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η έκθεση του Βερολίνου αποτελεί καρπό κοπιώδους προετοιμασίας και αγαστής ελληνογερμανικής συνεργασίας ως φυσική ιστορική συνέχεια της συνεργασίας των δυο κρατών από το έτος έναρξης των πρώτων γερμανικών ανασκαφών στην Ολυμπία, το 1875.Η αποστολή των αρχαιοτήτων έχει προ ολίγων μόλις ημερών συντελεσθεί και η έκθεση προετοιμάζεται πυρετωδώς στο  Martin-Gropius- Bau  του Βερολίνου.

Η Εφορεία ευχαριστεί θερμά τους συναδέλφους αρχαιολόγους, σχεδιαστές και συντηρητές που συνέλαβαν με όλες τις δυνάμεις τους στο πρώτο αυτό στάδιο της πορείας της μεγάλης εκθέσεως στο εξωτερικό με τη συγγραφή κειμένων, λημμάτων, την προετοιμασία, συντήρηση και λεπτομερή καταγραφή ασφαλείας των ευρημάτων, την παραστασία και ενδελεχή επιμέλεια σε όλα τα στάδια ελέγχου, κατά τον εγκιβωτισμό μέχρι την τελευταία στιγμή της αναχώρησης των αντικειμένων για το Βερολίνο. Προσδοκούμε ότι εξίσου αποτελεσματικά θα αντιμετωπισθεί και η παρουσίαση της έκθεσης μετά το Βερολίνο, στο Κατάρ, και εν συνεχεία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών.

Η Ολυμπία μέσα από εξαιρετικής ποιότητος και σημασίας εκθέματα, θα αποτελέσειμ ακόμη μια φορά τον ιδανικό πρεσβευτή του ολυμπιακού ιδεώδους, του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού. Με την έκθεση «ΟΛΥΜΠΙΑ. Μύθος- Λατρεία- Αγώνες» η Ελλάδα στέλνει ανεκτίμητο δώρο ιδεών και  αταλάντευτων αξιών στην Ευρώπη και στην παγκόσμια κοινότητα υπογραμμίζοντας ότι ήταν και θα είναι στο διηνεκές η καθέδρα της πεμπτουσίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Πηγή: ilialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου