"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η έλλειψη ύπνου ισοδυναμεί με χτύπημα στο κεφάλι

Έχετε ποτέ νιώσει μετά από έναν κακής ποιότητας ύπνο το βράδυ, σαν να έχετε χτυπήσει στο κεφάλι; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αίσθηση αυτή μοιάζει πολύ με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα στον εγκέφαλό μας όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά.
Η έλλειψη ύπνου ισοδυναμεί με χτύπημα στο κεφάλι
Στο πλαίσιο μιας πρόσφατης μελέτης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μια και μόνο νύχτα χωρίς ύπνο προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιες με εκείνες που συμβαίνουν μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι υγιείς νεαροί άνδρες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, είχαν αυξημένα επίπεδα χημικών ουσιών που υποδεικνύουν εγκεφαλική βλάβη.
Ο καθηγητής Christian Benedict, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία, εξήγησε ότι οι χημικές ουσίες NSE και S-100B είναι βιοδείκτες που υποδηλώνουν κάποια εγκεφαλική βλάβη, όπως λ.χ. μια συμβαίνει σε μια διάσειση.
Ο ειδικός είπε συγκεκριμένα: ''Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι τα επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα αυξήθηκαν στην ομάδα των εθελοντών που έμειναν άγρυπνοι για μια νύχτα. Η αύξηση αυτή δεν ήταν σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να συμβεί μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι, αλλά ήταν σημαντική''.
Η έλλειψη ύπνου ισοδυναμεί με χτύπημα στο κεφάλι
Ο εγκέφαλος χρειάζεται τον ύπνο για να καθαρίσει από τις τοξικές ουσίες. Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος αυτοκαθαρίζεται από τις τοξικές ουσίες και τα χημικά NSE και S-100B αυξάνονται ως απάντηση σε αυτές τις ουσίες.
Ο καθηγητής Christian Benedict είπε επίσης ότι η μελέτη του επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που συνδέουν την έλλειψη ύπνου με αυξημένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σκλήρυνσης κατά πλάκας.
''Η αύξηση των χημικών ουσιών στο αίμα μετά από έλλειψη ύπνου μπορεί να σημαίνει ότι ενδέχεται αυτή να οδηγήσει σε απώλεια εγκεφαλικού ιστού'', εξήγησε .
Ο καθηγητής του οποίου η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Sleep'', πρόσθεσε: ''Εν κατακλείδι, τα ευρήματα της έρευνας μας δείχνουν ότι ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να είναι κρίσιμος για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου."
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι διαταραχές ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες, ενώ όσοι κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες τη νύχτα μπορεί να έχουν μειωμένο IQ την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου