"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ




Ο Περίανδρος, τύραννος της Κορίνθου, φοβισμένος που άκουγε ότι παντού οι τύραννοι  έχουν κακό τέλος – δεν εκθρονίζονται απλώς  αλλά δολοφονούνται – έστειλε στον τύραννο της Σάμου Πολυκράτη, που βασίλευε ανενόχλητος χρόνους μακρούς, ανθρώπους δικούς του να τον ρωτήσουν το μυστικό: τι έκανε και γέροντας κυβερνά ήσυχος;

 «Δεν θέλησε να μας πει τίποτα», είπαν στον Περίανδρο οι απεσταλμένοι του, όταν γύρισαν. «Ακόμη και την τελευταία μέρα που μας πήρε μαζί του περίπατο στους αγρούς, παρά τις πιέσεις μας βάδιζε σιωπηλός και δεν έβγαζε λέξη από το στόμα του. Τι παράξενος άνθρωπος! Μήπως δεν είναι πια στα καλά του;»

«Πως σας έδωσε αυτήν την εντύπωση;» ρώτησε ο Περίανδρος. «Να!» είπαν εκείνοι. «Κρατούσε στα χέρια του ένα ραβδί και όποιο στάχυ έβλεπε ζωντανό, ακμαίο, όμορφο να εξέχει πάνω από τα άλλα, του ‘δινε μια με το ραβδί του και το ‘σπαζε».

«Κατάλαβα» λέει ο Περίανδρος. «Το μυστικό που δε σας είπε με το στόμα μου το αποκαλύπτει με αυτήν την πράξη του. Μόνον όταν αποκεφαλίζω όσους ξεχωρίζουν από το πλήθος των υπηκόων μου για την εφυία τους, για την αρετή τους, για το θάρρος και τη ζωντάνια τους, μπορώ να είμαι ήσυχος στο θρόνο μου».


Να που φτάνει η δίψα της δύναμης, η πλεονεξία, όταν γίνεται σκοπός της πολιτικής.


ΗΡΟΔΟΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου