"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Αρχαία Ολυμπία: Διεθνής Ημέρα Μουσείων με Big Dance . . .

Από το 1977 και κάθε χρόνο εορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων με εκδηλώσεις που κορυφώνονται την 18η Μαΐου. Από την Αμερική,  την Ωκεανία
και την Ευρώπη, ως την Ασία και την Αφρική,  η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως στόχο να αυξήσει το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο των μουσείων στην κοινωνία των πολιτών.
Τα τελευταία χρόνια, μέχρι και 30.000 μουσεία σε περισσότερες από 100 χώρες έχουν εμπλακεί με οργανωμένες δραστηριότητες στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων!!!
Έχοντας το ρόλο του ενορχηστρωτή των εκδηλώσεων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums - ICOM), επέλεξε για τον εορτασμό του 2012 το θέμα «Το Μουσείο σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις».
Σήμερα, ο κόσμος αλλάζει γρηγορότερα από ποτέ. Η νέες τεχνολογίες προσφέρουν νέες ιδέες, τεράστιο όγκο πληροφοριών και ειδήσεων σε ένα όλο και περισσότερο ασταθές κλίμα. Η διάδοσή τους γίνεται πλέον αστραπιαία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Τα μουσεία της σημερινής εποχής διεκδικούν και θα κερδίσουν μια ηχηρή παρουσία και δυνατή φωνή στη σύγχρονη κοινωνία.
Φέτος, η γιορτή των Μουσείων συμπίπτει με το κορυφαίο γεγονός της άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Λονδίνο!
Η Εφορεία μας, απαντώντας στην διπλή αυτή πρόκληση, το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Μαΐου 2012, φιλοξενεί στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας (Νέο Μουσείο) το Big Dance, το μεγαλύτερο πρόγραμμα χορού στον κόσμο,  μέρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του Λονδίνου 2012.
Στόχος του Big Dance είναι η προώθηση των Ολυμπιακών ιδανικών, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης. Διοργανώνεται και παρουσιάζεται από το Βρετανικό Συμβούλιο σε σχολεία όλου του κόσμου ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Την Παρασκευή 18 Μαΐου 15:00 ώρα Ελλάδας, μαθητές του Δημοτικού  Σχολείου της Αρχαίας Ολυμπίας, μαζί με χιλιάδες μαθητές από τη Βρετανία, την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, θα προσπαθήσουν να καταρρίψουν το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για τη Μεγαλύτερη Ομαδική Χορογραφία, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την πεντάλεπτη χορογραφία του Wayne McGregor, χορογράφου του βασιλικού μπαλέτου του Λονδίνου.
Το συγκεκριμένο ρεκόρ κατέχει σήμερα η Ολλανδία με 264.188 ανθρώπους και 1.472 τοποθεσίες. Η χορογραφία του διάσημου Άγγλου χορογράφου είναι εμπνευσμένη από τα Ολυμπιακά αθλήματα και περιέχει μεταξύ άλλων κινήσεις από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το στίβο και την ποδηλασία και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην Ιστοσελίδα:
www.bigdance2012.com/learn_the_dance_2012.php.
Την χορογραφία που δίδαξαν στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ολυμπίας χορευτές - εκπρόσωποι του Βρετανικού Συμβουλίου, θα μας παρουσιάσουν τα παιδιά στις 15:00 ακριβώς. Μάλιστα, θα επιχειρηθεί  απευθείας σύνδεση με το Λονδίνο μέσω διαδικτύου (live streaming)!
Στην Αθήνα, η μεγάλη γιορτή του χορού θα πραγματοποιηθεί στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου!
Από τις 13.00 και μέχρι την λήξη του ωραρίου, ο αρχαιολόγος της Ζ’ ΕΠΚΑ και  συντονιστής της εκδήλωσης κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, θα ξεναγεί επισκέπτες  και μαθητές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας. Η  προγραμματιζόμενη εκδήλωση με τίτλο «Έκθεμα Αγαπημένο» ακυρώνεται.
Τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων υποστηρίζει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.
Η Εφορεία μας καλεί το κοινό να επισκεφθεί και να χαρεί τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ηλείας με ελεύθερη είσοδο και να ενισχύσει με την παρουσία του την προσπάθεια των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Ολυμπίας στον διπλό εορτασμό της 18ης Μαΐου!

 Πηγή
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου