"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΙΑΣ




 Η απόνοια είναι ανοχή αισχρών έργων και λόγων.

Ο άνθρωπος με τέτοιο χαρακτήρα μπορεί να ορκιστεί γρήγορα, να κακολογηθεί, να υβρισθεί είναι χυδαίος κατά τους τρόπους και αδιάντροπος και ικανός για όλα.
Μπορεί να χορέψει τον κόρδακα (άσεμνος χορός της κωμωδίας), αμέθυστος και χωρίς προσωπείο σε κωμικό χορό.


Σε θέματα ταχυδακτυλουργικά συλλέγει τα νομίσματα περιφερόμενος από τους θεατές και φιλονικεί με εκείνους, που δεν έχουν εισιτήριο και ζητούν να βλέπουν δωρεάν.
Είναι ικανός να γίνει και ξενοδόχος και πορνοβοσκός και τελώνης και καμία αισχρή εργασία να μην αποδοκιμάσει, αλλά και αυτό το επάγγελμα του κήρυκα, του μάγειρα, του χαρτοπαίκτη, να εξασκήσει.

Αφήνει τη μητέρα του να πεθάνει από την πείνα.

Καταμηνύεται στο δικαστήριο ως κλέφτης και μένει περισσότερο καιρό στη φυλακή παρά στο σπίτι του.

Μπορεί να θεωρηθεί ένας από εκείνους που καλούν τα πλήθη γύρω τους και με φωνή μεγάλη και βραχνή, βρίζουν τους διαβάτες και συζητούν μαζί τους, και εν τω μεταξύ, άλλοι μεν προσέρχονται, άλλοι δε αναχωρούν πριν να τον ακούσουν. Αλλά σε άλλους μεν λέει την αρχή, σε άλλους το σύνολο, σε άλλους μέρος της υποθέσεως, γιατί κρίνει σωστό να επιδεικνύει την αδιαντροπιά του μόνο όταν είναι πανήγυρις (συναγερμός).

Είναι ακόμη ικανός να έχει πολλές δίκες στο δικαστήριο, άλλοτε ως κατηγορούμενος, άλλοτε ως κατήγορος, και άλλοτε μεν να διαφεύγει αρνούμενος με όρκο ότι κάτι γνωρίζει, άλλοτε δε να παρίσταται κρατώντας στη μασχάλη του φάκελο εγγράφων  και δέσμες δικογράφων στα χέρια του.
Βρίσκει σωστό και το να είναι αρχηγός πολλών ανθρώπων της αγοράς (χυδαίων) και πρόθυμα να τους δανείζει και να παίρνει από αυτούς τόκο τρία ημιωβόλια (25% τόκο, ενώ ο νόμιμος ήταν στην Αθήνα 16-18%) για κάθε δραχμή την ημέρα.

Επιθεωρεί καθημερινά τα μαγειρεία, τα ιχθυοπωλεία, τα ταριχοπωλεία και τους τόκους που εισπράττει το εμπόρευμα αυτό να τους βάζει στο στόμα του (συνήθεια των μικροπωλητών).

[Είναι πολύ ενοχλητικοί εκείνοι που έχουν τη γλώσσα ευκίνητη σε ύβρεις και φωνάζουν τόσο δυνατά, ώστε να αντηχούν η αγορά και τα εργαστήρια]

Θεόφραστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου