"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ (ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ)

                                      

   Η Ελλάδα έχει φυσική ομορφιά μοναδική σ’ όλο τον κόσμο. Είναι ένας χώρος πολύ πρόσχαρος με ατελεύτητη εναλλαγή στο τοπίο, με ατμόσφαιρα καθαρή και διάφανη, γεμάτη φως και λεπτότητα κι είναι χαρά θεού να την περιηγείται κανείς από τη μια της άκρη ως την άλλη. Το τοπίο παντού είναι λιτό και αποπνέει ευγένεια. 
    
   Το ήμερο κλίμα της Ελλάδας είναι το ιδανικότερο σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Τις περισσότερες μέρες του χρόνου ο ουρανός είναι καταγάλανος και η χώρα λούζεται στο φως του ήλιου. Η έκτασή της είναι μικρή και η γη όχι ιδιαίτερα γόνιμη, γι’ αυτό και οι άνθρωποι που την κατοίκησαν, εδώ και χιλιάδες χρόνια, δυσκολεύθηκαν πολύ να ζήσουν και ήταν υποχρεωμένοι να εφευρίσκουν μύριους τρόπους για να εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους.
      
   Στον ηπειρωτικό κορμό της υπάρχουν μερικά ψηλά βουνά (ο Όλυμπος 2.918 μ. το ψηλότερο, ο Ταϋγετος 2.407μ., κ.α.), καλλίγραμμα όμως, χωρίς τον πελώριο καταθλιπτικό όγκο των βουνών σε άλλες χώρες. Παρ’ όλο που το 80% της εκτάσεως του τόπου είναι ορεινό, ανάμεσα από τα βουνά υπάρχουν περάσματα που κάνουν δυνατή την επικοινωνία του ενός μέρους με το άλλο.
       
   Το τοπίο έχει αφάνταστη ποικιλία: γραφικές κοιλάδες παρουσιάζονται ξαφνικά, δαντελλωτοί λόφοι τις χωρίζουν από πεδιάδες, μικρές σε έκταση συνήθως. Οι ποταμοί που τις διασχίζουν δεν έχουν πάντοτε αρκετό νερό όλο το χρόνο. Αντίθετα, είναι πολλοί οι χείμαρροι ή τα μικρά ποτάμια, κι όταν υπάρχουν πηγές αποτελούν πραγματική ευλογία. Οι βροχές δεν είναι συχνές. Η βλάστηση όμως σ’ όλη τη χώρα, παρ’ όλο που δεν είναι πλούσια, παρουσιάζει μια ποικιλία εκπληκτική, καθώς αλλάζει πολύ γρήγορα το υψόμετρο, γι’ αυτό και η γενική εικόνα που προσφέρει ο τόπος ξεχωρίζει όχι μόνο για τον αφάνταστο χρωματικό πλούτο, αλλά και για τις αμέτρητες λεπτές αποχρώσεις που μες στο διάστημα της ημέρας αλλάζουν αδιάκοπα. Χιλιάδες αγριολούλουδα φυτρώνουν παντού άνοιξη και φθινόπωρο.
        
   Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα βουνά πανύψηλα και ελάχιστα είναι τα βαθύσκια δάση. Τα πάντα έχουν περιορισμένο όγκο και έκταση, στα μέτρα του ανθρώπου. Τίποτα δεν προξενεί φόβο ή κατάθλιψη. Η φύση καλεί τον άνθρωπο αδιάκοπα κοντά της. Καθώς μάλιστα η χώρα είναι μικρή, από το πιο ορεινό της σημείο η θάλασσα δεν απέχει περισσότερο από 70 χιλιόμετρα. Ο ορίζοντας, έτσι, είναι παντού ανοικτός.

   Ολόκληρο σχεδόν τον ηπειρωτικό χώρο, εκτός από τη βόρεια πλευρά του, τον αγκαλιάζει η θάλασσα,  που συνιστά μιαν άλλη, χωρίς τέλος, ομορφιά, με το έντονο γαλάζιο χρώμα της. Μαλακές παραλίες απλώνονται παντού, με χρυσαφένια άμμο, χαρά των κολυμβητών. 
   
   Την ηπειρωτική Ελλάδα τη στεφανώνει μια αλυσίδα ολόκληρη από νησιά μικρότερα ή μεγαλύτερα, που το καθένα τους έχει την ιδιοτυπία του. Τα έξι από τα Ιόνια νησιά, το ένα ωραιότερο από το άλλο, απλώνονται κατά μήκος της δυτικής πλευράς του ελληνικού κορμού. Στην νότιά του άκρη προβάλλει ένα μεγάλο περήφανο νησί, με χαρακτήρα ηπειρωτικό, η γεμάτη λεβεντιά Κρήτη, που η περιήγησή της αφήνει αξέχαστη εντύπωση.  Στην ανατολική πλευρά της Ελλάδος, πάλι, ολόκληρα συγκροτήματα νησιών (οι Κυκλάδες, οι Σποράδες κ.α.) είναι έκπληξη για τον επισκέπτη με την ποικιλόμορφη φύση τους, κι ευχάριστο διάλειμμα η επίσκεψή τους στο ταξίδι του με καράβι.
      
   Αυτή η παράξενη γεωγραφική διαμόρφωση του ελληνικού χώρου έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ιστορική του μοίρα. Άνετα, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, οι κάτοικοί του από τα παλιά τα χρόνια, είχαν τη δυνατότητα, καθώς η Ελλάς βρίσκεται στη νοτιανατολική άκρη της Ευρώπης, να επικοινωνούν εύκολα με άλλες δύο ηπείρους, την Ασία και την Αφρική, όπου άνθησαν οι δύο σπουδαιότεροι πανάρχαιοι πολιτισμοί του κόσμου.

Πηγή:  ΒΙΒΛΙΟ «ΕΛΛΑΣ», ΛΕΩΝΙΔΑ Β. ΛΕΛΛΟΥ, ΕΚΔΟΣΗ 1975.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου