"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Σταγόνες Ιστορίας


ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΤΟ 1917

"Στα χωριά της Ηλείας άρχισαν να παρουσιάζονται κρούσματα θανάτου από την πείνα. Στο χωριό Σμίλα του τέως Δήμου Ολυμπίων πέθαναν ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, η Όλγα Γιαννακοπούλου και η μικρή κόρη του χωρικού Βερβίτα. Και από άλλα χωριά αναγγέλονταν τέτοιοι φριχτοί θάνατοι. (25-2-1917).

Όλα τα τρόφιμα είχαν εξαντληθεί. Ακόμη και το αλάτι. Η αισχροκέρδεια οργίαζε σε βάρος των πεινασμένων χωρικών. Οι θάνατοι από την πείνα εξακολουθούσαν. Στη συνοικία κοκκινόχωμα του Πύργου πέθανε ο Σπαρτιάτης Ν. Κουσουρής 35 χρόνων, στο Μαλαπάσι ο Π. Ηλιόπουλος και σε λίγες μέρες ο αδελφός του Ηλίας, ενώ ήταν ετοιμοθάνατη η κόρη του τελευταίου.
Και τα χωριά των Ολυμπίων πεινούσαν. Έρχονταν κατά καιρούς λίγα τρόφιμα στις κοινότητες, αλλά όπως φαινόταν δεν έφταναν για όλους.
Οι κάτοικοι του χωριού Σμίλα κατέβηκαν σύσσωμοι στο στρατηγό Παπούλια στον Πύργο και του παραπονέθηκαν ότι τους έλλειψαν από πολύ καιρό τα τρόφιμα και ζήτησαν να συμπεριληφθούν στην τροφοδοσία της πόλης του Πύργου, γιατί από το Κρεκούκι στο οποίο υπάγονταν δεν έπαιρναν τρόφιμα.
Οι εφημερίδες έγραφαν ότι ερχόταν σιτάρι για διανομή, αλλά τίποτε το θετικό ως τότε. Η πείνα θέριζε τους πολίτες. Στις 10-3-1917, πέθανε ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος από τον Πύργο.
Στις 17-3-1917, άγνωστος ζήτησε φιλοξενία σε μια γωνιά του σπιτιού του Ευσταθίου Κωνσταντόπουλου ή Σχοινά Τροχιντζή, όπου και του εδόθη. Το πρωϊ ο άγνωστος βρέθηκε νεκρός από την πείνα.
Στις 5-4-1917 πέθανε στη Βροχίτσα ο κτηματίας Χρίστος Κολοτσούκας. Στο χωριό Κουζούλι πέθανε και ο ανηψιός του Γεώργιος Κολοτσούκας, ενώ τα παιδιά του τελευταίου κινδύνευσαν να πεθάνουν από την πείνα."

ΒΥΡΩΝ ΔΑΒΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου