"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό, περίπου οκτακοσίων κατοίκων που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία...

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Οι τοπ τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση




Μάθετε ποιες τροφές, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και αλλάξτε διάθεση τρώγοντας

Φάτε ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες, πέστροφα) και τα μύδια μπορούν να σας προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που θεωρούνται «ενισχυτές» της διάθεσης μας και συγκαταλέγονται στα θρεπτικά συστατικά που το σώμα μας δεν παράγει από μόνο του. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας που συνδέονται με τη διάθεση και συγκεκριμένα την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με κατάθλιψη, επιθετικότητα και τάσεις αυτοκτονίας, ενώ η ντοπαμίνη αποτελεί χημική ουσία που ο εγκέφαλος μας απελευθερώνει ως απάντηση σε ευχάριστες εμπειρίες, όπως το φαγητό ή το σεξ.
Δοκιμάστε σαφράν
Πρόκειται για το γνωστό μας κρόκο Κοζάνης. Σε μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης οι ειδικοί χορήγησαν σε  50 γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο κάψουλες που περιείχαν είτε σαφράν, είτε εικονικό φάρμακο (placebo) καθημερινά για περισσότερους από δύο έμμηνους κύκλους. Οι γυναίκες κατέγραφαν τα συμπτώματα τους σε ημερολόγια. Μέχρι το τέλος της μελέτης, πάνω από τα τρία τέταρτα των γυναικών που είχαν πάρει την κάψουλα που περιείχε το σαφράν, ανέφεραν ότι τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (όπως εναλλαγές της διάθεσης και κατάθλιψη) μειώθηκαν τουλάχιστον κατά το ήμισυ, σε σύγκριση με τις γυναίκες της ομάδας που έλαβε το εικονικό φάρμακο και στην οποία παρατηρήθηκε μείωση  των συμπτωμάτων μόνο κατά το 8%.
Για να μην τα βλέπετε μαύρα…
… επιλέξτε μαύρη σοκολάτα. Ότι η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση μπορεί να μην είναι νέο, αυτό όμως που ίσως να μην γνωρίζετε είναι ότι υπάρχει κάποια επιστημονική βάση πίσω από αυτή τη θεωρία: Τρώγοντας λίγη  μαύρη σοκολάτα (για την ακρίβεια αρκούν 40g μαύρης σοκολάτας) κάθε μέρα για δύο εβδομάδες μειώνονται οι ορμόνες του στρες, συμπεριλαμβανομένης  και της κορτιζόλης, σε άτομα που έχουν έντονο άγχος. Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη που έγινε πρόσφατα στην Ελβετία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στη σοκολάτα.
Πείτε ναι στα μακαρόνια
Σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση σας.  Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine, οι άνθρωποι που για ένα έτος ακολούθησαν διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες καταναλώνοντας μόνο 20 με 40 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά, αντιμετώπιζαν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος και θυμό σε σχέση με όσους ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες διατροφή. Η διατροφή τους περιλάμβανε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και φασόλια. Ο λόγος που οι υδατάνθρακες βελτιώνουν τη διάθεση; Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι υδατάνθρακες αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης.
Βάλτε αλάτι στο φαγητό
Το αλάτι έχει την ιδιότητα να «ανεβάζει» τη διάθεση μας και αυτός είναι ίσως ο λόγος που κάνουμε συχνά κατάχρησή του, σύμφωνα με έρευνα. Έπειτα από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι όσα στερούνταν το αλάτι απέφευγαν δραστηριότητες που τους προσέφεραν ευχαρίστηση, όπως για παράδειγμα, να καταναλώνουν μια γλυκιά ουσία που τους έδιναν οι ερευνητές. Προσέχετε ωστόσο γιατί η κατάχρηση του αλατιού μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
 PATHFINDER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου